Суверенният фонд на Саудитска Арабия може би наскоро е купил

...
Суверенният фонд на Саудитска Арабия може би наскоро е купил
Коментари Харесай

Саудитският принц смята Tesla за добра кола, но не би си я купил

Суверенният фонд на Саудитска Арабия може би неотдавна е купил огромен дял в Tesla. Но бъдещият крал на близкоизточната страна не наподобява да има толкоз мощен афинитет към електрическите й коли, написа Bloomberg.

Престолонаследникът Мохамед Бин Салман се е повозил на Tesla дружно с краля на Йордания по време на неотдавнашната си аудиенция в Лос Анджелис. Той се е насладил на прекарването, само че не е горял от предпочитание да кара.

 Саудитска Арабия е подготвена да купи Tesla
Саудитска Арабия е подготвена да купи Tesla

Милиардерът Илън Мъск даде уточнения

Макар електрическият автомобил да вози " в действителност безпрепятствено " и тихо, бъдещият крал признава, че " въобще не му е хрумвало " да го покара. Той обаче вижда огромен капацитет в електрическите транспортни средства. " Смятам, че в бъдеще ще бъде в действителност обещаваща промишленост ", показва бин Салман в изявление за Bloomberg.

При ръководството на 33-годишния принц Саудитска Арабия демонстрира мощен интерес към вложенията в електрически коли посредством суверенния си фонд. Фондът за обществени вложения има съвсем 5% дял в Tesla и ще влага над 1 милиард $ в започващата компания за електрически автомобили Lucid Motors. Според принца тези инвестиции не опонират на петролните ползи на кралството.

 Саудитска Арабия обмисля да купи съперник на Tesla
Саудитска Арабия обмисля да купи съперник на Tesla

Според Мъск суверенният фонд е подготвен да финансира свалянето на компанията му от борсата

Скандалите към Мъск

47-годишният Мъск заяви през август, че саудитският държавен фонд е заинтригуван да помогне на Tesla да стане частна и има " обезпечено финансиране ", с цел да изкупи акциите на вложителите на цена от 420 $.

Той още веднъж провокира несъгласия предходната седмица, атакувайки вложителите в къси продажби и Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати , която го проверява за машинация с скъпи бумаги.

 Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в един от огромните вложители в Tesla?
Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в един от огромните вложители в Tesla?

Държавният фонд на страната с интерес да ускори присъединяване си в компанията след излизането й от борсата

Разкритията на Мъск през август, че се е срещал с представители на саудитския фонд, провокираха безпокойствие в Рияд, съгласно източници на Bloomberg.

Макар хората от фонда да са били склонни да вземат участие със забележителна инвестиция в приватизирането на Tesla, фондът публично е изразил интерес единствено към миноритарен дял, с цел да не " хвърля всичко " единствено в една договорка и да спести запаси за други планове, настояват източниците.

 Защо Мъск промени решението си за Tesla?
Защо Мъск промени решението си за Tesla?

Какво стои зад отхвърли компанията да стане частна

" Може би на следващия ден "

Tesla евентуално ще отвори свои шоурууми в Саудитска Арабия в околните 1-2 години, защото задграничните компании към този момент могат да имат напълно личните си действия в царството, сподели принц Мохамед.

Според уеб страницата на компанията на Мъск наличието й в арабския свят към този момент е лимитирано единствено до два града: Дубай и йорданската столица Аман.

 Скептиците за Tesla изгубиха нови $1,7 милиарда. Но не се отхвърлят
Скептиците за Tesla изгубиха нови $1,7 милиарда. Но не се отхвърлят

Акциите на компанията не престават да притеглят най-вече залози за неуспех

Не се знае какъв брой автомобила Tesla се движат по улици на Саудитска Арабия сега. До края на 2017 година в страната са импортирани единствено 5 електрически коли, съгласно изказване на саудитски чиновник пред локален вестник.

Принц Мохамед съобщи, че не се е срещал с Мъск и не е сигурен дали би си поръчал Tesla. " Може би не през днешния ден. Може би на следващия ден ", съобщи уклончиво той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР