Суверенният фонд на Норвегия, който е и най-големият в света

...
Суверенният фонд на Норвегия, който е и най-големият в света
Коментари Харесай

Държавният фонд на Норвегия загуби $21 млрд. през първото полугодие на 2020-а

Суверенният фонд на Норвегия, който е и най-големият в света със стойност на активите от 1,18 трилиона $, регистрира загуба от 188 милиарда норвежки крони (21,27 милиарда долара) през първата половина на 2020-а, откакто цените на акциите и недвижими парцели паднаха по време на коронавирусната пандемия. Това съобщи Reuters.

Спадът последва рекордните резултати през 2019-а, когато фондът генерира 19,9% възвръщаемост на вложенията или облага от 180 милиарда $. Разбира се, това бе реализирано на фона на растящите фондови пазари.

„ Въпреки че пазарите се възвърнаха през второто тримесечие, към момента сме очевидци на забележителна неустановеност “, споделя в изказване заместител изпълнителният шеф на фонда Тронд Гранде.
Най-големият върховен фонд в света има дялове в към 9 200 компании в международен мащаб, като също така влага в облигации и недвижими парцели.

Общият портфейл на фонда е отчел негативна възвръщаемост от 3,4%. Спадът при акциите възлиза на 6,8%, а при недвижимите парцели - на 1,6%.

„ Общата възвръщаемост на фонда беше с 11 базисни пункта по-ниска от тази на неговия бенчмарк показател “, обявиха от Норвежката централна банка.

Най-слабо представилите се от портфейла на суверенния фонд са петролните компании, чиито акции са спаднали с 33,1%. Технологичните компании пък, отпред с Amazon, Microsoft и Apple, регистрират максимален растеж от 14,2%.

Стойността на суверенния фонд, който е натрупал благосъстоянието си от петролните находища на Норвегия, е три пъти по-голяма от Брутният вътрешен продукт на скандинавската страна и възвръщаемостта му е основна за обществените финанси на страната.

Общата му стойност в този момент е еквивалентна на към 214 000 $ за всеки мъж, жена и дете в Норвегия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР