Суши се превърна в любима храна на целия свят през

...
Суши се превърна в любима храна на целия свят през
Коментари Харесай

Суши – полза и вреда

Суши се трансформира в обичана храна на целия свят през осемдесетте години на предишния век. За родината на суши се счита Япония, в чиято кухня се употребяват доста риба и ориз.

Главна специфичност на суши е запазването на първичния усет и външния тип на всеки от продуктите. Класическото суши не се обработва. Използва се прясно уловена морска риба и морски блага.

Понякога се употребява филе от пушена риба. Японците са уверени, че използването на сурова риба укрепва здравето и удължава живота. За да се получи вкусно суши, всички артикули би трябвало да са пресни.

Първите суши са се появили в Южна Азия. Там свареният ориз е бил употребен за консервиране на риба. Тя се почиствала и се нарязвала на дребни късчета.

След това я посолявали и я смесвали с ориз, а върху сместа слагали камък, който гонел въздуха. Процесът на млечно-кисела ферментация на ориза и рибата продължавал месеци. Това правело рибата годна за консумация цяла година. Оризът нормално се изхвърлял.

През седми век този методът стигнал и до Япония. Първото оризово суши било приготвено през седемнадесети век. След това се появил и оризовият оцет, който предпазвал ориза от ферментация.

 Видове Суши

През деветнадесети век готвачът Йохей Ханай от Токио заменил маринованата риба в сушито със сурова. Полезното в суши е това, че продуктите, от които се подготвя, съдържат разнородни витамини и микроелементи, Омега 3-мастни киселини и белтъчини.

Сушито усъвършенства работата на сърцето, кръвоносните съдове и стомаха, усилва умствената интензивност. Консумира се със сос уасаби, който има антисептични свойства.

Оризът усъвършенства храносмилането с помощта на съществуването на целулоза. Консумацията на суши оказва помощ за вталяване. Затова измежду японците има доста дълголетници и изцяло липсват закръглените.

Суши защищава от меланхолия, което се базира върху полиненаситените Омега 3 киселини в рибата. Децата, които се хранят със суши, стават уравновесени, когато пораснат.

Вредата от суши е най-много поради суровата риба. Консумацията й заплашва с разнообразни типове паразити. Честата приложимост на сурова риба води до болести на черния дроб.

Някои типове риба съдържат живак. Това е изключително настоящо при потреблението на сашими – нарязано сурово филе от риба. Соевият сос и суши съдържат доста сол, което може да се отрази върху организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР