Сушата и реалната опасност Перник да остане без капчица питейна

...
Сушата и реалната опасност Перник да остане без капчица питейна
Коментари Харесай

В Перник пак изчезват колосални количества вода

Сушата и действителната заплаха Перник да остане без капчица питейна вода не е подобрила с нищо контрола към противозаконното водовземане от основни източници на язовир " Студена ". Колосални количества вода не престават да се губят от един от главните водоизточници на язовира - Владайския канал, откри инспекция на екоминистерството. От 160 литра в секунда, ориентирани от канала към язовира, до него доближават едвам 61 литра. 100 литра се губят всяка секунда, като една от главните аргументи за загубите са противозаконните водовземания.

Пренасочването на спомагателни количества вода от Владайския канал към язовир Студена бе една от незабавните ограничения, подхванати още в края на предходната година в разгара на водния режим в Перник. Още през януари се разбра, че години наред от канала са отклонявани нелегално огромни количества вода. Няколко месеца по-късно всичко си е както досега. Проверки на две басейнови дирекции -   " Дунавски регион " и " Западнобеломорски регион ", са открили няколко противозаконни водовземания, включително отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклоняване за кв. Кало на с. Рударци. Открити са и други отклонения с неустановени ползватели, които нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, както и подадени заявки за такива, оповестяват от ведомството на Емил Димитров. За огромните размери, които се губят, са осведомени регионалния шеф на Перник и прокуратурата за предприемане на дейности, акцентират още от Министерство на околната среда и водите. 

Отчетените загуби от 100 литра в секунда съставляват 1/3 от спешно докарания с цената на десетки милиони левове дебит от 300 литра вода в секунда от София за Перник. Наскоро екоминистърът предизвести, че краткотрайното позволение на новия тръбопровод за Перник е изеткло и ведомството няма да разреши използването му при потребност без изрядни бумаги. Водопроводът излезе бързо от приложимост откакто годината се оказа по-добра като превалявания и равнището на язовира се подвигна. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР