Сушата бързо обхваща земеделските земи по цял свят – и

...
Сушата бързо обхваща земеделските земи по цял свят – и
Коментари Харесай

Учени направиха пробив в отглеждането на посеви по време на суша

Сушата бързо обгръща земеделските земи по целия свят – и занапред следва да се усилва. Ново проучване предлага концепция по какъв начин можем да продължим да отглеждаме културите, с които сме привикнали да се изхранваме, само че с доста по-малко вода.

Много от главните зърнени култури – като ориза и пшеницата – в действителност имат механизъм, който ги пази от сушата. Проблемът е, че постоянно този механизъм се задейства прекомерно късно. Учени от Австралийския народен университет преди малко идентифицираха ензима, който дава отговор за това – фосфатаза SAL1 – в ново проучване, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега те желаят да го употребяват, с цел да накарат растенията да навлизат в „ режим суша “ по-рано.

Учените изясняват, че ензимът работи като пожарна сигнализация в растението. Проблемът е, че алармата се разпищява чак откакто две-три стаи от къщата към този момент са изгорели. Защитният механизъм понижава използването и загубата на вода в растението, само че се задейства тогава, когато растението е прекарало дълго време в условия на непрекъсната суша.

По времето, когато растението влезе в режим на опазване на вода, постоянно то е прекомерно зряло. За страдание растенията са изключително уязвими към увреждане в ранните интервали на развиването си. Тъй че предприемането на ограничения против сушата задоволително рано може да значи, че е по-вероятно растението освен да оцелее, само че и да даде по-едър артикул за консумация.
 
Сега откривателите са открили кой е този ензим и по какъв начин се задейства, а идната им стъпка е да схванат по какъв начин да го употребяват. Дотук това е единствено една първа стъпка, само че в изискванията на бързо засушаване тя може да се окаже основна.  

Източник: Gizmodo

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР