Суровият петрол тип Брент достигна 139 долара за барел. Цената

...
Суровият петрол тип Брент достигна 139 долара за барел. Цената
Коментари Харесай

Експерт очаква нов скок на горивата. Кога?

Суровият нефт вид " Брент " доближи 139 $ за барел. Цената му е с към 70% над равнищата от края на 2021 година и е покрай абсолютния връх, регистриран през 2008 г. 

„ Към сегашния миг само обстановката в Украйна е факторът, който оказва въздействие на пазарите, които са безпределно нестабилни “, сподели в „ Тази заран “ Светослав Бенчев, правист на Българската петролна и газова асоциация. 

„ Ситуацията се трансформира с всеки час и тържищата и пазарите са извънредно нервни “, добави той.

По думите му това неизбежно ще докара до повишаване на горивото, само че с какъв брой и по какъв начин зависи от доста фактори.

„ Още преди обстановката в Украйна имаше фактори, които да приказват за повишение на цените на горивата и те се случват “, разяснява още Бенчев.

Ако бъдат наложени някакъв вид наказания върху съветските енергийни артикули, това би означавало още по-сериозно повишаване, добави юристът.

В естествените обстановки цената на суровия нефт се отразява в границите на 15-20 дни, в случай че трендът на повишаване или намаление на цената е непрекъснат. „ В случая имаме много съществени количества от малко преди тези цени да стигнат 115 $, тъй че повишаването няма да се отрази незабавно, само че такова ще има, няма по какъв начин “, изясни Светослав Бенчев.

Той посочи, че към момента България е „ остров на най-ниски цени в Европейски Съюз и на Балканите “. Вероятно и у нас цените ще стигнат над 3 лева за литър гориво, само че по кое време тъкмо зависи от това каква е комерсиалната политика на фирмите и с какви артикули са заредили.

Пазарът у нас не е контролиран и всеки може да определя каквато цена желае. „ Шокови поскъпвания на горивата обаче са изцяло неоправдани и не би трябвало да бъдат правени “, сподели Бенчев.

Според него повишаването този път ще докара до сериозен спад в потреблението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР