Суровините за авиационно гориво на Газпром се доставят от германската

...
Суровините за авиационно гориво на Газпром се доставят от германската
Коментари Харесай

Шпигел: Фирма в Германия доставя керосин за руските изтребители в Украйна

Суровините за авиационно гориво на " Газпром " се доставят от немската компания Wintershall Dea. След това съветската компания го преработва и доставя в авиобазите, където се зареждат изтребителите, изпращани против Украйна.

Това се твърди в журналистическо следствие, оповестено от немския вестник " Шпигел ". То е направено взаимно от публицистите на вестника и проверяващия екип Frontal на телевизия ZDF.

Въпросната немска компания добива така наречен газов кондензат (суровина, от която се създава керосин) от Уренгойското находище. Там тя има взаимно дружество с " Газпром " - " Ачимгаз ", на което се падат 50% от лицензите за рандеман, написа в следствието на " Шпигел ".

72.4 % от Wintershal пък е благосъстоятелност на химическия концерт BASF, а останалата се държи от капиталовата компания LetterOne, която е тясно обвързвана с съветските олигарси Михаил Фридман и Пьотр Авен (двамата са в санкционния лист на ЕС).

През март, когато редица компании като Shell, Exxon и Eni, изпълнителният шеф на  Wintershall Марио Мерен разгласи, че компанията остава в Русия и ще продължи договорите си с нея, въпреки да осъжда експанзията й в Украйна.

" Wintershal доставя кондензата на " Газпром ", без да знае какво тъкмо ще се случи със суровината. В това отношение " Газпром " е черна кутия. Затова и Wintershal не може да каже до каква степен е въвлечена във войната, само че и явно и не пита ", се споделя в обявата на немското издание.

Най-големият преработващ цех на " Газпром " пък е в Омск. " Шпигел " открива, че авиационното гориво от Омск се доставя на съветските Военновъздушни сили във Воронеж и Морозовск, Ростовска област, което на руско-украинската граница. Там са ситуирани и съветските Су-34, които се употребяват във войната. Според авиоексперти Су-34 са най-важните самолети на съветските Военновъздушни сили за нанасяне на удари. С такива самолети бе ударен трагичният спектакъл в Мариупол на 16 март и Чернигов на 3 март. Предполага са, че самолетите, които са бомбардирали там са изхвърчали точно от Воронеж и Морозовск. В Мариупол тогава се укриваха не по-малко от 500 мирни поданици и с цел да избегнат бомбардировки, пред театъра с големи букви те бяха написали ДЕТИ (деца).

Разследването на " Шпигел " демонстрира, че от март, когато стартира войната сред Русия и Украйна, Wintershall Dea и дъщерните ѝ компании са платили няколкостотин милиона евро налози на Москва. За първите 9 месеца от годината единствено данъкът облага на компанията е бил 320 милиона $. Платени са и още 400 млн. евро други налози, твърди изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР