Светът е пълен с удивителни градчета и селца и ни

...
Светът е пълен с удивителни градчета и селца и ни
Коментари Харесай

Испанско градче заплашва да се затвори напълно за туристи

Светът е цялостен с удивителни градчета и селца и ни се желае да имаме вяра, че множеството от нас могат да им се възхищават с почитание и от уважително разстояние.

Но за жалост казусът с това малко селце в Менорка не е подобен. Бинибека Вел, китно кътче на испанския остров, се характеризира с бели къщи и тесни криволичещи улички, сходни на тези на Санторини - а в този момент, когато е станало толкоз известно, на локалните поданици им е писнало от всички туристи, които се стичат там, с цел да вършат фотоси.

Броят на посетителите е повишен до към 800 000 годишно, най-вече сред май и октомври. Тази година се чака броят им да доближи 1 милион.
 Снимка: iStock by Getty Images
 

Жителите се оплакват от години, а ограниченията за справяне с вредите, породени от туристите, стартират през 2023 година - в това число скица, по която на локалните поданици се оферират 15 000 евро за помощ при почистването на боклуците. През този месец туристите могат да посещават града единствено сред 11 и 20 ч.

Пред ElDiario.es един от жителите споделя: " Туристите влизат в домовете ни, сядат на столове, вземат движимости, катерят се по стените ни, вършат разгулен празненства навън ". Има опасения, че в случай че не се направи нищо за ограничение на броя на туристите, това ще продължи да въздейства на жителите през летните месеци.

Оскар Монге, който оглавява групата, представляваща 195-те притежатели на парцели в Бинибека Вел, декларира, че въпреки да са загрижени за фамилиите, чиито хотели, питейни заведения и сувенири зависят от локалния туризъм, в този момент считат, че нямат различен избор, с изключение на да предложат цялостно затваряне на достъпа до селото.

От крайбрежието към момента ще можете да посещавате периметъра на селото, само че няма да можете да влизате във вътрешните улички - декларира той пред Guardian.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР