Супервулканите са нещо страшно. Те не са като другите вулкани.

...
Супервулканите са нещо страшно. Те не са като другите вулкани.
Коментари Харесай

Нов японски супервулкан застрашава цялата планета

Супервулканите са нещо ужасно. Те не са като другите вулкани. Когато голямата маса от лава тръгне нагоре и изскочи на повърхността, най-често се стига до промени на цялата планета.

Такива промени има, откакто няколко пъти супервулкани са изригвали на Земята. Националният парк „ Йелоустоун “ в Съединени американски щати е най-популярното място, където могат да се видят последствия от такова изригване. Друг прочут супервулкан лежи под Неапол в Италия.

Наскоро обаче, учените откриха различен супервулкан, ситуиран под океана край южната част на Япония.

Според оповестено проучване в Nature Scientific Reports, голям купол от лава се уголемява в региона на Кикай, където е открита калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера във вътрешността в самия него), което е единствено на към 50-60 км южно от Кюшу – най-южния остров на Япония.

Вулканичният купол е необятен към 9.5 км. Той е провокирал повишаване на морското дъно с към 600 метра и под него има повече от 31 кубически километра лава. Върхът на този купол лежи единствено на 98 метра под океанските талази.

Засега самичък по себе си куполът не е проблем, а напрежението натрупващо се под него. Според обявата, в случай че супервулканът изригне, има заплаха да загинат към 100 милиона души.

Вулканът Кикай е избухвал и преди. Според японски вулканолози има задоволително доказателства за изригването на 500 кубически километра магма преди към 7000 години.

Има доказателства и за друго супер-изригване преди към 95 000 години. И за друго, преди още към 140 000 години.

Според японският вулканолог Йошиуки Тацуми има към един процентен късмет за „ пагубно “ изригване на Кикай в границите на идващите 100 години.

Три изследвания са създали сонарни, подводни и сеизмични карти на мястото, с цел да стане по-ясно това, което се случва надолу.

„ Куполът от натрупваща се лава е химически друг от тази останала от предходното супер-изригване преди 7300 години, което допуска, че се е развила нова система за струпване на магма “, сподели Татсуми пред Ню Йорк Таймс.

Това значи, че супервулканът е разкрил нов и друг източник на магма.

„ Тази активност на супервулкана се преглежда като стадий на подготовка за идващото супер-изригване “, сподели Татсуми.

Сред доказателствата за това са и дейните хидротермални извори и гъстите потоци от газове, които излизат от морското дъно.

Наличието на купол от лава би трябвало да се схване като предизвестие и знак, не като присъда, съгласно японските учени. Но в случай че въпреки всичко супервулканът се разсъни, изригването на големи количества лава, на пара и газ ще имат сериозен резултат върху целия световен климат. Температурите ще се покачат с няколко градуса. Земеделието ще се срине, времето ще полудее на цялата планета.

Учените в този момент се пробват да схванат повече за това, тъкмо какъв брой надалеч сме от тази ужасна орис.

Ново изследване, включващо сеизмични и електромагнитни датчици, ще се съчетае с подводни роботи, с цел да се обясни тъкмо каква е формата на калдерата – и по този метод да се разбере каква е силата на супервулкана. Изследователите също по този начин се надяват да оформят точната картина на подземния контейнер с магма на дълбочина до към 30 км.

Въз основа на тези резултати, те се надяват да имат по-точни упования за възможното последващо изригване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР