Супермоделът беше поканена да селектира експонати от богатата архивна колекция

...
Супермоделът беше поканена да селектира експонати от богатата архивна колекция
Коментари Харесай

Кейт Мос и нейната страст към vintage находките

Супермоделът беше поканена да селектира експонати от богатата архивна сбирка на Музея на модата в Чили, които ще бъдат показани в книга. Разположен измежду красиво поддържан парк в Сантяго, този напредничав дом на над 10 000 облекла и аксесоари е извънредно впечатляващ и към момента чужд за мнозина. Сградата е издигната през 1962 година от фамилия Ярур, притежатели на тогавашната най-голяма текстилна компания в Южна Америка.

През 1999-а обаче Хорхе Ярур Баскунян трансформира това извънредно място в един от най-големите музеи за мода (), където могат да се видят и не малко персонални движимости на известни личности – като роклята, която е носела по време на годежа си с принц Чарлз, или роклята на, с която е облечена на обложката на албума й Back to Black, отличен с „ Грами “.



Колекцията на музея включва и невероятни vintage находки от най-големите фешън къщи като, Dior, Jean Patou, Yves Saint Laurent и. И защото всички тези неща могат да бъдат видени само там, се появява концепцията за книга, в която да бъдат показани най-малко част от експонатите, с цел да могат да доближат до повече хора от целия свят, споделя кураторът Лидия Камицис. За да направи селекцията, канят не какъв да е, а самата Кейт Мос  –  освен тъй като е едно от най-знаковите имена в света на модата през последните трийсет години, само че и поради пристрастеността й да колекционира vintage находки. В книгата самите глави са разграничени на обособени тематики, които отразяват персоналния жанр на супермодела.



За първи път Кейт посещава музея предходната година, с цел да открие галерия, а откакто е поканена да редактира книгата Museo da la Moda: Musings on Fashion & Style (която към този момент излезе от печат), тя се връща, с цел да се потопи напълно в архивите и да се допре персонално до част от красивите експонати там.

Любовта на Мос към vintage нещата се появила още когато била по-малка. „ Започнах да си закупувам second hand облекла, когато бях тийнейджърка. Още не можех да си разреша дизайнерски облекла, само че и не харесвах това, което high street модата можеше да предложи, по тази причина започнах да си диря скъпи находки “, споделя тя пред Another magazine.

Тогава даже не осъзнавала какво значение ще имат за стила й и по какъв начин ще се запазят във времето като timeless модели. На колекционери на съкровища като самата нея Кейт незабавно би предложила места като Rellik в, Didier Ludot в и Resurrection в, а на девойките, които заран постоянно се чудят какво да облекат, би споделила: „ Обличайте се за себе си и се чувствайте уверени в това, което носите. Само това има значение! “.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР