Супермаркетите Lidl са подложени на критики във Франция заради предполагаеми

...
Супермаркетите Lidl са подложени на критики във Франция заради предполагаеми
Коментари Харесай

Френски магазини поставят грешни етикети на израелски продукти, за да избегнат бойкот

Супермаркетите Lidl са подложени на рецензии във Франция поради хипотетични опити да прикрият произхода на артикули от Израел, оповестиха локални медии през уикенда.

Според известията френски консуматори са забелязали Lidl да етикетира израелски авокадо и нар като такива с африкански или даже испански генезис. Редица консуматори са разгласили в X (бившия Twitter) фотоси на продуктите и техните етикети, както истинските, по този начин и добавените от магазина, като доказателство за погрешното показване, наричайки обстановката " скандал в Lidl ".

" Според етикета продуктът би трябвало да идва от Мароко, само че откакто го разгледахме, се оказа, че същинският му генезис е от Израел ", написа един от потребителите.

" Същото нещо [ми се случи] тази заран в Lidl във Валори - авокадо от Мароко на етикета на магазина, а на авокадото - израелски етикет... Мисля, че има доста магазини, които вършат това, с цел да продадат запасите си ", споделя различен консуматор на X. Съобщава се, че сходни несъответствия са били видяни и в магазините на Auchan и Carrefour.

Макар че някои от хипотетичните случаи на погрешно етикетиране са се случили преди спора сред Израел и Хамас, съгласно известията броят им се е нараснал, когато при започване на октомври са почнали военните дейности и са зачестили апелите на пропалестинските деятели да се бойкотират артикули, свързани с Израел. Някои консуматори считат, че тези апели са подтикнали магазините съзнателно да показват неверно продуктите с израелски генезис, с цел да продължат клиентите да ги купуват.

Коментирайки известията, Schwarz Group, която е притежател на магазините Lidl, съобщи, че хипотетичното съзнателно погрешно етикетиране не е нищо повече от " неточност при излагането, заради обстоятелството, че на рафтовете ни постоянно има авокадо и нар от разнообразни източници ".

" С оглед на неотдавнашните събития в Близкия изток, ние сме разтревожени от протичащото се [в нашите магазини] и следим обстановката с огромна угриженост. Компаниите от групата Schwarz отхвърлят всички форми на принуждение. Мислите ни са с жертвите на спора ", обявиха от пресслужбата на компанията.

Според новинарския портал Actu Strasbourg френската Генерална дирекция за политика в региона на конкуренцията, отбрана на потребителите и надзор на измамите (DGCCRF) е осведомена с жалбите и сега проверява обстановката.

" Тези произшествия бяха предмет на дребен брой сигнали до нашите служби, разпределени в границите на няколко месеца. Те, както и всеки различен потребителски отчет, се вземат под внимание от проверяващите чиновници на DGCCRF ", обявиха от организацията пред медията.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР