Суперкомпютърът Deep South, разположен в Австралийския международен център за невроморфни

...
Суперкомпютърът Deep South, разположен в Австралийския международен център за невроморфни
Коментари Харесай

2000 пъти по-бърз от човешкия мозък: как мощният суперкомпютър Deep South ще промени света

Суперкомпютърът Deep South, ситуиран в Австралийския интернационален център за невроморфни системи, ще проработи през април 2024 година Това устройство може да се похвали със скорост на обработка от 228 трилиона интервенции в секунда, което надвишава опциите на човешкия мозък над 2000 пъти.

Въпреки непрестанно разрастващите се технологии, човешкият мозък е най-хубавият във връзка с мощността на обработка. Мозъкът обработва данни с повече от 100 милиарда интервенции в секунда. За да преодолеят това, учените изследват невроморфните калкулации, въодушевени от структурата на мозъка, пише Gizmochina. Изучаването на мозъка за създаване на по-интелигентни компютри докара до по-задълбочено схващане на самия човешки мозък. Изследователите към този момент могат да проучват мозъчни болести и да следят по какъв начин мозъкът реагира на медикаменти и стареене.

Високата успеваемост на човешкия мозък се крие в милиарди взаимосвързани нервни кафези, работещи с минимална консумация на сила, което разрешава реализирането на трилиони взаимоотношения. Суперкомпютърът Deep South, несъмнено, изисква повече пространство и сила. Все още малко се знае за устройството, само че специалисти допускат, че то имитира действието на мозъка, копирайки логаритми за съчетание на интервенции за предпазване и обработка на информация.

Суперкомпютърът ще разреши на учените да прегледат по-отблизо мозъка, анализирайки връзките сред невроните, с цел да открият първопричината за някои неврологични проблеми. Той даже може да пресъздава процесите, протичащи в мозъка, като сътвори негов компютърен модел. Въпреки че разкриването на всички секрети на мозъка може да наподобява пресилено, капацитетът на Deep South е безспорен. Може би с негова помощ ще основат цифрово копие на мозъка, с цел да схванат по какъв начин да лекуват разнообразни типове болести, които сега не могат да бъдат лекувани.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР