Супергероите може и да са мъже, но преди много години

...
Супергероите може и да са мъже, но преди много години
Коментари Харесай

Бабата на Супермен и Батман

Супергероите може и да са мъже, само че преди доста години ги измислила една жена с огромно въображение и отличен жанр – баронеса Ема Орци, авторката на първата поредност за супергерой в света.Баронеса Ема или Емушка Орци се родила през 1865 година като щерка на композитор и херцогиня. През 1880 година фамилията й се преселва в Лондон, обезпокоеното от селските въстания в родината. В Англия Ема учи в художествено учебно заведение, където се среща с бъдещия си мъж. Двамата живеят повече от 50 години дружно и се обичат доста, въпреки че животът им не е постоянно елементарен. Ема съумява да роди единствено едно дете, а парите въобще не стигат, по тази причина тя стартира да работи, първо като помощничка на мъжа си с преводи и илюстрации, а по-късно се опитва да написа романи.

През 1903 година се ражда тази история за богаташът – коцкар, който се облича изтънчено и се интересува единствено от себе си, а скрито носи маска и е избавител на онеправданите. Не, това не е Брус Уейн или Батман, това е сър Пърси Блейкъни или „ Червеното Огнивче “ – на цветето Огнивче Ема кръстила своя воин. Мисията му била да избавя френските аристократи след революцията. Сър Блейкъни даже си имал първообраз – това бил двойният англо-френски разузнавач Луи Баяр, който се занимавал със същото.



Романът за Огнивчето нямал огромен триумф, само че едноименната пиеса се играла на лондонска сцена години наред и била преведена на доста езици. Историята може и да била измислена и неавтентична, само че била цялостна с романтика и загадки, а това доста допадало на публиката. Скоро последвали и продължения и Огнивчето станал воин на цели 12 книги. Много от тях били филмирани. И в случай че си мислите, че има прекомерно доста серии на „ Спайдърмен “, то Огнивчето бил толкоз известен, че станал воин на цели 18 кино лентата!

Това бил първият супергерой и той станал част от всеобщата просвета. След него и от него се родили Зоро, Спайдърмен, Батман. Баронеса Орци била създател и на първата книга за жена-детектив.

Сега нейното име към този момент не е известно като в миналото, а героите от книгите й са безнадеждно остарели. Важното е, че първият супергерой в света се родил във въображението на една жена. Защото – то е ясно – зад всеки супермъж стои жена.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР