Дефицитът на Шотландия намалява, тъй като приходите от петрол и газ в Северно море достигат рекордните £9,4 милиарда

...
Сумата, събрана от данъци, също нарасна до приблизително £87,5 милиарда,
Коментари Харесай

Сумата, събрана от данъци, също нарасна до приблизително £87,5 милиарда, включително рекордните £9,4 милиарда приходи в Северно море.

Това се увеличи от 2,4 милиарда британски лири през 2021-22 г. след въвеждането на данъка върху енергийните печалби от правителството на Обединеното кралство - данък върху неочакваните печалби върху нефтената и газовата индустрия.

Общите приходи за Шотландия се увеличиха с британски лири 15 милиарда (20,7%), което се сравнява с растеж от 11,3% за Обединеното кралство като цяло.

Освен покачването на приходите в Северно море, доходите на шотландското правителство от други източници се увеличиха с £8,1 милиарда (11,5 %) – включително увеличение с £1,9 млрд. от шотландския данък върху доходите.

Като цяло данните за държавните разходи и приходи на Шотландия (Gers) показват, че страната е имала дефицит от £19,1 млрд. – еквивалентът на 9% от БВП .

Даниел Ууд в затвора за сексуално насилие над 17-годишно момче в Абърдийн и друг мъж в Абърдийншър

Обединеното кралство имаше дефицит от 5,2% от БВП.

Въпреки това с дефицита за 2021-22 г. в Шотландия от 12,3% от БВП, министърът на благосъстоянието на икономиката Нийл Грей приветства намалението.

Той също така заяви, че „цели £1 милиард“ от дефицита в Шотландия е „пряк резултат от лошото управление на публичните финанси от правителството на Обединеното кралство“.

Г-н Грей каза: „Доволен съм, че финансите на Шотландия се подобряват с по-бързи темпове отколкото Обединеното кралство като цяло, като приходите се движат от прогресивния подход на Шотландия към данъка върху доходите и нашия динамичен енергиен сектор.“

Докато Шотландия получи повече от £9 млрд. приходи от Северно море миналата година, допълнителни £78,1 млрд. отиде в Уестминстър - което възлиза на 7,7% от всички приходи на Обединеното кралство.

Г-н Грей каза, че цифрите на Gers показват как "Обединеното кралство продължава да се възползва от природните богатства на Шотландия".

Но той добави: „Тези статистики не отразяват пълните ползи от зелената икономика, като стотици милиони лири приходи все още не са обхванати.

„Важно е да запомните, че Герс отразява настоящата конституционна позиция, с 41% от публичните разходи и 64% от данъчните приходи са отговорност на правителството на Обединеното кралство.

„Независима Шотландия ще има правомощията да прави различни избори, с различни бюджетни резултати, за да служи най-добре на интересите на Шотландия.< /p>

„Въпреки че сме обвързани с икономическия модел на Обединеното кралство и не притежаваме всички необходими финансови лостове, ние ще продължим да използваме всички правомощия, с които разполагаме, за да развием екологична икономика на благосъстоянието, като същевременно изтъкваме, че се нуждаем от независимост, за да позволим на Шотландия да достигне икономическия успех на нашите европейски съседи."

Ед Конуей от Sky анализира колко въглеродно-интензивни са нефтът и газът, които идват от Северно море, в сравнение с други страни по света

Прочетете повече:
Има много шум в дебата за петрола и газа в Северно море
Планът за енергийна сигурност има за цел да стимулира създаването на работни места и да намали зависимостта от държави като Русия

Нарастването на разходите в Шотландия включват „значителни разходи за подкрепа на разходите за живот на домакинствата и бизнеса“, се казва в доклада на Gers, като това струва £4,5 милиарда за Шотландия през 2022-23 г.

Разходи за резервирана лихва по дълга плащанията, които са отчасти свързани с инфлацията, също се увеличиха "рязко", беше отбелязано.

Намаляването на дефицита беше "предимно обяснено с приноса на приходите и дейността в Северно море", заключава докладът.

Шотландският министър Алистър Джак каза: „Собствените данни на шотландското правителство показват още веднъж как хората в Шотландия извличат огромна полза от това, че са част от силно Обединено кралство.

„Дефицитът на Шотландия е повече от £19 милиарда - дори в година на изключителни приходи в Северно море. Без петрола и газа тази цифра нараства до над £28 милиарда.

"Хората в Шотландия печелят в размер на £1521 на човек благодарение на по-високите нива на публични разходи.

" Тъй като сме изправени пред натиск върху разходите за живот и безпрецедентни глобални предизвикателства, е ясно, че Шотландия е по-добре като част от силно Обединено кралство.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР