Сумата на глобалния дълг е достигнала до 243 трилиона долара.

...
Сумата на глобалния дълг е достигнала до 243 трилиона долара.
Коментари Харесай

Дългова бомба от 243 трилиона долара може да разруши света

Сумата на световния дълг е достигнала до 243 трилиона $. Това е връх, превишаващ три пъти брутния вътрешен артикул на света, т.е. цената на всички артикули и услуги на планетата. Това е бомба с часовников механизъм, която може да унищожи цивилизацията. По данни на Института за интернационалните финанси, международният дълг предходната година се е нараснал с 3,3 трилиона $. От общата сума, 65 трилиона е държавният дълг, което е съвсем един и половина пъти повече, в сравнение с в разгара на рецесия през 2009 година, сочи Vesti.

Изключително висок е делът на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт в развитите страни - 390%. Същевременно задлъжнялостта на разрастващите се стопански системи понижава, което в действителност не е добър знак, защото отразява закъснение на темповете на стопански напредък.

Историята на това задлъжняване в действителност се повтаря от епохи. Правителствата, фирмите и физическите лица взимат задължения за финансиране на икономическото развиване. Растежът не се случва, а длъжниците задлъжняват от ден на ден. „ Класическото държание на наркозависимите”, разяснява капиталовият анализатор Джон Молдин, някогашен изпълнителен шеф на Американското бюро за стопански проучвания. „ Световните централни банки основават задължения и не се интересуват от това какво ще се случи с тях в бъдеще.”

В края на предходната година икономистите от Международния валутен фонд показаха големия световен дълг като съществена опасност за международната стопанска система. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард напомни в тази връзка неправилните политически решения, които последваха банкрута на четвъртата по величина капиталова банка в света – „ Лемън Брадърс”.

Повечето държавни управления са опорочили съвсем всички промени, нужни за отбрана на банковата система - от рисковите до недомислените дейности на финансистите, които провокираха верижната реакция на колапса през 2008 година, установяват от МВФ. И въпреки регулаторите да са съумели да извлекат някои поучения през последното десетилетие, като нарастване на банковите запаси и по-строг контрол на финансовия бранш, взетите ограничения явно не са задоволителни.

Истинската машина за произвеждане на дълг са Съединени американски щати. Общата стойност на американските отговорности – частни и държавни, е голяма. Сумата им съвсем се е утроила от 2000 година насам и към този момент е 73,6 трилиона $.

Стойността на корпоративните отговорности на американските компании към този момент е на равнища близки до върховете, достигнати преди рецесията от 2008 година Държавният дълг на Съединени американски щати пък чупи връх след връх и към този момент е към 22 трилиона $. При ръководството на президента Доналд Тръмп скоростта на струпване на отговорности единствено набъбна.

И макар че през 2016 година по време на предизборната акция той даде обещание да се оправи с повишаването на дълга, се случи противоположното. За две години американското федерално държавно управление задлъжня с нови съвсем два трилиона и в идващите две, съгласно оценки на „ Блумбърг”, ще добави към тази сума още 4,4 трилиона $.

За фискалната 2018 година дефицитът в американския федерален бюджет се усили със 17% и доближи 779 милиарда $ - най-много от 2012 година насам. Това е резултат от данъчната промяна на Тръмп, която понижи внезапно ставките върху приходите на богатите американци.

Според прогнозата на бюджетната комисия в Конгреса, тази година дефицитът ще нарасне с нови 15,1% - до 897 милиарда $. А през 2022 година ще надвиши 1 трилион $.

С тези темпове до 2024 година американският държавен дълг ще доближи равнища от 140% от Брутният вътрешен продукт. От „ Блумбърг” предвиждат, че ще се стигне досега, в който рефинансирането на старите отговорности ще изисква вдишване на нови. Така Съединени американски щати ще се плъзнат в дългова серпантина, която може да докара до икономическа рецесия без казус, сравнима единствено с Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век.

Федералното държавно управление евентуално има десетилетие, с цел да реши казуса със задлъжняването. Но злополуката може да се случи по-рано. Според анализаторите последващата рецесия ще сътвори голяма беднотия, геополитическа неустойчивост, вълнения и войни.

Независимо от това какъв брой унищожителен беше финансовият колапс от 2008 година, идващият ще бъде още по-страшен, тъй като от този момент още 70 трилиона задължения натежаха на световната стопанска система. Това значи, че както държавните управления, по този начин и централните банки в този момент имат надалеч по-малко сили и благоприятни условия за стабилизиране на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР