Сух режим е въведен днес в Пловдив заради извънредните парламентарни

...
Сух режим е въведен днес в Пловдив заради извънредните парламентарни
Коментари Харесай

Сух режим в Пловдив за изборите

Сух режим е въведен през днешния ден в Пловдив поради изключителните парламентарни избори, като продажбата, сервирането и използването на алкохол в заведения и търговски обекти са неразрешени от 6 до 20 часа. По традиция изключение се прави за сватбени и фамилни тържества. Преди години сухият режим важеше даже и  в събота.

Изборният ден започва от 7 и продължава до 20 часа вечерта, само че може да бъде продължен, в случай че пред вратите на секциите има хора. В Пловдив право на глас имат 302 226 гласоподаватели.  „ Южен “ продължава трайно да води класацията на максимален регион в Пловдив с 67 473 жители с право на глас. За съпоставяне, в район „ Централен “ в изборните описи са включени – 65 093 души. 
-->
За първи път право да гласоподават имат 1876 пловдивчани, навършили пълноправие сред 3 октомври м. г.  до през днешния ден, оповестява " Марица ".. 

Преди да тръгнете да гласувате, не забравяйте документ за идентичност, предизвестяват от 16-а РИК.  В Пловдив са разкрити 471 секции, от които 3 са мобилни за хора с тежки увреждания и 9 са в лечебните заведения, пандиза и следствения арест. Бюлетини ще се пускат в УМБАЛ „ Св. Георги “, „ Каспела “, УМБАЛ „ Пловдив “ и Окръжна болница /УМБАЛ „ Пловдив “/.  

Образци на бюлетините са окачени на осведомителните табла пред секциите. В Пловдив 21 партии и обединения са записали претендент – депутатските листи. 

За разлика от последните избори за Народно събрание  можем сами да изберем дали да гласуваме на машина или са хартиена бюлетина. Всички секции още през вчерашния ден бяха заредени с 308 000 бюлетини, а  456 секции – с машини.  В лечебните заведения, пандиза, следствения арест и три секции, в които гласоподавателите са под 300, ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. 

 В секциите, където има машини, са поставени по две урни. Довечера, откакто изборният ден завърши, хартиените и машинните бюлетини ще се броят разделно.

„ Избирателите да се усещат спокойни.  Видеокамерите ще бъдат включени, откакто завърши гласуването. Записва се единствено процесът на преброяването “,  напомни ръководителят на 16-а РИК – Пловдив Калоян Сухоруков. 

Както и в предходните години за хора с увреждания има безвъзмезден превоз – профилирани микробуси до секция и назад до дома. Заявките могат да се подават до 17 часа на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Армия от към 4200 членове на секционните комисии ще обслужват изборите в Пловдив. Те са формирани на квотен принцип и са посочени от парламентарно показаните партии. Отделно за честността на вота наблюдават бранители и наблюдаващи. На всички комисии са раздадени мобилни телефони, с цел да включат видеозаписа за отварянето на бюлетините и вписването  на резултати в протокола.  

Предполага се, че СИК-овете ще  приключат с преброяването най-рано в 22 часа. За членовете, които имат ангажимент да отчетат резултатите в 16-а РИК, Община Пловдив е провела превоз – рейсове и бусове.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР