SU7 ще се продава първоначално на загуба в Китай, за

...
SU7 ще се продава първоначално на загуба в Китай, за
Коментари Харесай

Xiaomi конкурира Tesla с по-евтин електромобил


SU7 ще се продава в началото на загуба в Китай, с цел да конкурира Tesla
(снимка: Xiaomi)

Ц енови войни се разгарят на мощно конкурентния пазар на електрически коли в Китай. Популярният производител на електроника Xiaomi съобщи в четвъртък, че ще продаде първата си електрическа кола за доста по-малко пари от Model 3 на Tesla.

Лей Джун, основният изпълнителен шеф на Xiaomi, сподели, че общоприетата версия на SU7 ще се продава за 215 900 юана (30 408 долара) в страната – цена, която той призна, значи, че компанията ще продава всяка кола на загуба. За съпоставяне, Model 3 на Tesla стартира от 245 900 юана в Китай.

Лей твърди, че общоприетата версия на SU7 побеждава Model 3 в над 90% от спецификациите, като се изключи два аспекта, за които съгласно него може да отнеме на Xiaomi най-малко три до пет години, с цел да настигне Tesla. Той заяви още, че SU7 има най-малък пробег от 700 км против 606 км за Model 3.

Поръчките за SU7 са надхвърлили 50 000 броя единствено за 27 минути от началото на продажбите в 22:00 ч. пекинско време четвъртък, похвали се шефът на Xiaomi, представен от американската медия CNBC.

Доставките би трябвало да стартират до края на април, даде обещание Лей и акцентира, че автомобилната фабрика на Xiaomi, в която всички „ основни ” стъпки са изцяло автоматизирани, може да създава SU7 на всеки 76 секунди. Засега не е ясно дали фабриката работи с цялостния си потенциал.

По-рано тази седмица изпълнителният шеф на Xiaomi показа в обществените медии, че SU7 ще бъде най-хубавият седан „ под 500 000 юана ” (69 328 долара).

SU7 има най-малък пробег от 700 км против 606 км за Model 3 на Tesla
(снимка: Xiaomi)

Автомобилът навлиза в мощно конкурентен пазар в Китай, където фирмите пускат голям брой нови модели и понижават цените, с цел да оцелеят. Телекомуникационният колос Huawei си партнира с обичайни производители на коли, най-много с марката Aito, чиито коли постоянно се демонстрират в шоурумите за смарт телефони на компанията.

Model 3 на Tesla е най-продаваният нов електрически седан в Китай. Колата има пробег от най-малко 600 км и коства по-малко от 500 000 юана, съгласно данни от уеб страницата Autohome. Седанът Han на BYD стартира от 169 800 юана. Nio ET5 стартира от 298 000 юана, до момента в който началната цена на Xpeng P7 е 209 900 юана, а седанът Zeekr 007 на Geely стартира от 209 900 юана.

Продажбите на нови електрически коли, захранвани единствено с акумулатори, нарастват бързо в Китай и към този момент заемат към една трета от всички нови леки коли, съгласно Китайската асоциация на пътническите коли.

Шефовете на стартъпите за електрически коли Nio, Xpeng и Li Auto бяха измежду определените посетители на събитието за показване на Xiaomi SU7. В четвъртък Лей сподели набор от аксесоари като ледник за кола, персонализиран сенник на предния прозорец и държач за смарт телефон, някои от които са налични гратис при покупка на автомобил преди края на април, а други ще се продават настрана.
още по темата
SU7 поддържа Car Play на Apple и може да се интегрира с iPad, заяви Лей. Той разкри и технология за подкрепяне на лидера при каране по автомагистрали и в градове, която ще бъде изцяло налична в Китай през август.

Автопилотът на Tesla за подкрепяне на лидера по автомагистрали е разполагаем в Китай, само че „ цялостното независимо шофиране ” за градските улици към момента не е пуснато в страната.

Въпреки че Xiaomi желае да конкурира с Porsche, Лей призна, че на SU7 ще ѝ би трябвало повече време, с цел да доближи това високо равнище. Той разгласи, че версията „ Max ” на SU7, позиционирана като съперник на Porsche Taycan, ще се продава за 299 900 юана.

SU7 е част от неотдавна оповестената тактика на Xiaomi „ Human x Car x Home ”, която се стреми да построи екосистема от устройства, свързани с новата операционна система HyperOS. Повечето от приходите на компанията са от телефони, като малко под 30% идват от уреди и други потребителски артикули.

Въпреки че Xiaomi нормално е известна с по-достъпни артикули, нейният президент Лу Уейбинг сподели по-рано тази година, че компанията следва премиум тактика от 2020 година насам и, че има към 20 милиона консуматори в този ценови сегмент, които биха могли да купят SU7.

SU7 в началото ще се продава на клиенти в Китай и ще отнеме най-малко две до три години за стартиране на колата в чужбина, уточи Лу. Компанията сподели SU7 на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на февруари, откакто по-рано разкри в Пекин екстериора и технологиите на автомобила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР