Су-25 по време на учението Saber Guardian 2017 на полигон

...
Су-25 по време на учението Saber Guardian 2017 на полигон
Коментари Харесай

Даваме до 99 млн. лв. за ремонт на съветски щурмови самолети

Су-25 по време на учението Saber Guardian 2017 на полигон " Ново село "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Каракачанов връща оръжейната взаимозависимост от Русия

Министерство на защитата желае да даде още до 81 млн. лева за ремонт на старите съветски МиГ-29
11 дек 2017
МиГ-новен лупинг

Желанието на военния министър Каракачанов да " модернизира " руските изтребители МиГ-29 може да блокира миграцията към натовски самолети за неопределен срок
20 окт 2017 Министерство на защитата приготвя следващата многомилионна поръчка за капитално-възстановителен ремонт на руски бойни самолети, която съвсем несъмнено ще отиде в ембаргова Русия. Този път става дума за удължение на ресурса на 14-те щурмови машини за поддръжка на пехотата Су-25, основани в авиобаза " Безмер ".

На пръв взор става дума за тръжна процедура на стойност 41 млн. лева с предмет " Възстановяване летателната валидност на самолети Су-25, рамково съглашение ". Тя бе оповестена през вчерашния ден на уеб страниците на дирекция " Отбранителни аквизиции " във военното министерство и на Агенцията за публичните поръчки. При по-подробен прочит на документите обаче се вижда, че сумата в действителност е без Данък добавена стойност и крайната цена на процедура е 49,2 млн. лева Това обаче не е всичко, защото в границите на 48-те месеца за осъществяване на плана възложителят има право да подписа съответни контракти на обща стойност до 99 млн. лева с Данък добавена стойност, в случай че това се окаже належащо. За задачата военното министерство въпреки всичко би трябвало да получи ново утвърждение от Министерския съвет и да подписа в допълнение рамково съглашение.

След подписването на контракта изпълнителят се задължава да възвръща изцяло летателната валидност на по 4 самолета годишно в границите на първите три години и на 2 – през четвъртата. За 2019 и 2020 година се планува ремонтът на по два бойни и два учебно-тренировъчни Су-25.

За присъединяване в публичната поръчка са позволени единствено две компании: съветската " Обединена авиостроителна корпорация " - ПАО ОАК, и беларуският " Авиоремонтен завд 558 ", Барановичи. Офертите би трябвало да бъдат предоставени до 10 септември, а договарянията с определения победител би трябвало да се проведат... единствено 2 дни по-късно.

" От направеното изследване е установено, че ремонт и удължение на ресурса на самолетите под конструкторско-технологичния акомпанимент на истинския конструктор може да се извърши в Руската федерация и в Република Беларус ", е записано в тръжната документи. Според военното ни ведомство назначеният механически и междуремонтен запас на плануваните за ремонт самолети Су-25 е изминал преди повече от 10 години и заради тази причина " същите се нуждаят от първокласен ремонт, с осъществяване на всички настоящи бюлетини, касаещи освен якостните характерности на структурата, само че по този начин също и цялото останало съоръжение на самолетите ". Затова от министерството на защитата упорстват работата да се извърши от ОАО " Компания Сухой " или под нейния контрол.

Никъде в тръжната документи не се дискутира казусът с оръжейните наказания против Русия поради анексирането на Крим или пък възможната покана на украински авиоремонтни компании, които също имат потенциал за ремонт и поддръжка на руски бойни самолети от ерата на Варшавския контракт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР