Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време

...
Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време
Коментари Харесай

История на студентския празник

Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време доста малко хора знаят, че той е на цели 115 години.

Възниква през 1902 година като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е чествал на 25 ноември - денят на Св. Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който обичайно се смята за настойник на българското висше обучение. На 31 март 1916 година българската администрация минава към Григорианския календар. Понеже Българската православна черква продължава да употребява Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се празнува на 8 декември.

Така с годините най-старото и влиятелно висше образователно заведение в България основава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската тържественост.

Празнуването е анулирано след 1944 година и е сменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 година празнуването на „ Студентски празник – 8 декември “ е възобновено.

Бидейки неучебен ден, той нормално се употребява от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които вземат участие студенти от цяла България. BNews пожелава на нашите студенти красиви мигове и благополучие на идния празник.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР