Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време много

Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време много ...

История на студентския празник.


Студентският празник е може би най-младежкият празник. В същото време много малко хора знаят, че той е на цели 115 години.

Възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември - денят на Св. Климент Охридски,  един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който  традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г.  българската администрация преминава към Григорианския календар. Понеже  Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.),  датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празнуването на „Студентски празник – 8 декември“ е възстановено.

Бидейки неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от цяла България. BNews пожелава на нашите студенти красиви мигове и щастие на предстоящия празник.

Източник: bnews.bg