Студентската демонстрация срещу проекта за закон, позволяващ създаването на частни

...
Студентската демонстрация срещу проекта за закон, позволяващ създаването на частни
Коментари Харесай

Сблъсъци с полицията в Атина на студентски протест срещу проектозакон за частни университети

Студентската проява против плана за закон, допускащ основаването на частни университети в Гърция, Атина, 25 януари 2024 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС
Студентите в Гърция всеобщо участваха в протестни демонстрации против разкриване на държавни университети. В Атина се стигна до конфликти с органите на реда, съобщи БНР.

Студенти от всички университети в страната се включиха в демонстрациите против проектозакона за разкриване на частни университети. Най-мащабна беше демонстрацията в Атина, в която участваха студенти от всички факултети.


Полицията спря придвижването в центъра на гръцката столица. Демонстрантите скандираха пред Народното събрание: " Искаме качествени държавни университети и гратис обучение на всички ".

Стигна се до конфликти с полицията, като стачкуващите възпламениха кофи за боклуци, чупиха витрини на магазини и хвърляха камъни против силите на реда.

В Солун също демонстрацията блокира центъра на града. Към демонстрациите се включиха възпитаници от гимназиите и учители. В знак на поддръжка синдикатът на учителите разгласи почасово прекъсване на работа.

В Патра, Ксанти и Александруполис също имаше студентски митинги.

Въпреки недоволството измежду младите гърци ръководещата консервативна партия внася скоро за гласоподаване в Народното събрание противоречивия проектозакон, като се чака той да бъде признат с поддръжката на част от опозицията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР