Студентите в чужбина посочват масово, че не могат да преценят

...
Студентите в чужбина посочват масово, че не могат да преценят
Коментари Харесай

Фирми не казват в обявите заплатата, която дават

Студентите в чужбина показват всеобщо, че не могат да преценяват дали упованията им за възнаграждение са покрити от българските работодатели. Това демонстрира в двете посоки изследване на nPloy, Bulgaria Wants You, ДНК и ИАНМСП  - Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.

В двата разбора се наблюдава държанието на българските работодатели по отношение на привличането на гении, както и държанието на български студенти, които се образоват в България, само че и тези, които учат в чужбина, дружно с претекстовете за техния избор и настройките им към кариерно развиване в България.

„ Това ни довежда до извода, че би било добре и за двете страни заплащането или най-малко диапазона на заплащането да бъде комуникирано ясно в обявите за работа и стаж, още преди регулацията на Европейски Съюз да влезе в действие “ – разясняват от платформите за търсене на работа и кариерно развиване.

От разбора излиза наяве, че 89% от работодателите изпитват усложнения при подбора на фрагменти. Най-големите провокации пред тях са неналичието на дипломиран личен състав в съответни региони на страната, както и липса на механически умения и подготовка.

В същото време 56% от интервюираните български студенти в чужбина декларират, че в България липсват благоприятни условия за работа и кариерен напредък (63%), което показват за съществена причина да не желаят да се върнат в родината след довеждане докрай на своето обучение.

1/3 от компаниите признават, че поставят целенасочени старания да привлекат експерти, учили или работили в чужбина, като делът на фирмите, които оперират единствено на българския пазар, спада до по-малко от 1/4. Все отново работодателите, които влагат в реализирането на Employer Branding тактика, поставят повече от междинното равнище старания (40%), с цел да привлекат гении от чужбина.
 
 ИАНМСП ИАНМСП
Само 1/3 от бизнеса отбелязва, че имат позиции, за които образованието в чужбина е преимущество. Макар и с неголяма разлика, ИТ секторът е над междинното равнище, като 38% показват, че приключеното обучение в чужбина е с преимущество за някои позиции. Големината на компанията (по брой наети) не оказва значително въздействие що се отнася до търсене на чиновници, приключили в чужбина.

В кои браншове се търсят най-вече служащи

Изключение по-скоро вършат най-малките компании с до 9 наети лица, където единствено 1 от 5 компании дава отговор позитивно на този въпрос. Фирмите, показали, че имат такива позиции, означават най-често повече от една причина за това.
 ИАНМСП ИАНМСП
Най-важната характерност съгласно интервюираните компании е чиновниците да са стажували / работили в съответния бранш в България - приблизително 59% означават това като по-скоро значимо. Интересно е обаче, че по-големите компании (250+ служители) означават, че тази характерност е с по-малка значимост - 44%, което може да бъде обяснено и с обстоятелството, че повече от 2/3 от най-големите компании оферират стажантски стратегии.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР