Студентите ще могат да учат в повече от един университет,

...
Студентите ще могат да учат в повече от един университет,
Коментари Харесай

Студентите ще могат да учат в повече от един университет

Студентите ще могат да учат допълнително от един университет, плануват промени в Закона за висшето обучение, признати от депутатите в Народното събрание. Те уреждат изискванията и реда за реализирането на взаимно образование на студенти от две и повече български висши учебни заведения.
Целта е да се насърчи съдействието сред висшите учебни заведения посредством общи мултидисциплинарни специалности. Така студентите ще могат да учат обособените дисциплини в разнообразни университети. Висшите учебни заведения ще употребяват общи запаси и научен потенциал за подготовката на фрагменти по специалности, изискващи познания и умения от разнообразни области, които са значими за развиването на стопанската система и обществото. Специалностите ще са единствено от нерегулираните специалности.
Втората смяна в закона визира опцията просветителна и научна степен " лекар " да се придобива посредством работа по научноизследователски план. Така наречените планови докторанти би трябвало да се образоват в продължение на най-малко 3 години в постоянна форма с контракт сред висшето учебно заведение или научната организация и ръководителя на плана. В същото време те ще получават възнаграждение, което може да е доста над одобрената докторантска стипендия от 500 лева
" Искаме след тези промени българските университети да са измежду първите 1000, след това и измежду първите 500 в международната ранглиста за научните институти ", разяснява депутатът от левицата Румен Гечев. Между двете четения на измененията от Българска социалистическа партия ще предложат разяснения, свързани с открито плагиатство от ректори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР