Студентите от цяла Гърция се събраха на голям протест в

...
Студентите от цяла Гърция се събраха на голям протест в
Коментари Харесай

„Дипломите ще се превърнат в тоалетна хартия“: Защо стачкуват студентите в Гърция?

Студентите от цяла Гърция се събраха на огромен митинг в Атина против въвеждането на частно висше обучение. За това оповестява организация Ройтерс.

Законопроектът би трябвало да „ отвори вратата “ за основаването на частни университети в Гърция. Очаква се той да бъде дефинитивно гласуван в петък – 8 март.

Средната оптималната температура се е повишила с 1,8 градуса по Целзий от 1960 година до 2024 година

Според протестиращите законопроектът на държавното управление ще комерсиализира висшето обучение, ще ускори обществените неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще понижи финансирането им.

„ Това ще унищожи нашите дипломи, ще унищожи безплатното държавно обучение. От два месеца настояваме, че този законопроект би трябвало да бъде анулиран и ще отстояваме това до дъно “, съобщи 22-годишният студент по инженерство Лефтерис Екзархос.

Така тя стана първата православна страна, която ги позволява

„ Нашите дипломи ще се трансфорат в тоалетна хартия. Това значи, че на идващия ден ще би трябвало да се състезаваме с огромното многообразие от висшисти с разнообразни степени. Това значи, че безплатното публично обучение ще бъде съществено влошено “, безапелационна е 24-годишната Ангелики Филипиду.

„ Дори и законопроектът да бъде признат, това няма да ни обезсърчи – тази обстановка ни възмущава, тази офанзива против безплатното държавно обучение, извоювано с доста борби, ни възмущава и ние заявяваме, че даже и да бъде гласуван този законопроект, няма да им позволим да открият частни университети “, безапелационна е 23-годишната студентка Катерина Панайотис.

Кортежът на Кириакос Мицотакис е бил в центъра за среща с украинския президент

Премиерът Кириакос Мицотакис защити самодейността на държавното управление си, като съобщи, че законопроектът е „ огромна и историческа стъпка “, която ще разреши огромна част от 40-те хиляди гръцки студенти, които в този момент се образоват в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще сътвори опция за привличане на задгранични студенти в Гърция и ще върне в страната учени, които сега преподават в чужбина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР