Студенти от техническия университет в Айндховен представиха прототип на биоразградим

...
Студенти от техническия университет в Айндховен представиха прототип на биоразградим
Коментари Харесай

Холандци построиха кола от лен и захар

Студенти от техническия университет в Айндховен показаха първообраз на биоразградим електрически автомобил. Каросерията, шасито и множеството елементи от интериора на концепта Noah са направени от ленени нишки и захар.

Електромобилчето харчи сила, еквивалентна на 1 литър бензин на 300 км пробег. В основата ми лежи шаси от сандвич-панели, направени от лен и биопластмаса на основата на захарна тръстика. Каросерийните панели са от ленени рогозки, запечатани в смола.



Холандците настояват, че за производството на биоматериалите, от които е направен Noah, е нужна шест пъти по-малко сила, в сравнение с при потреблението на алуминий или въглеродни нишки. Ленените панели били извънредно здрави и даже разрешавали проектирането на зони за дисторция при удар.



Noah се рециклира напълно. Биокомпозитните материали, от които е направен електрическият автомобил, могат да се употребяват наново - да вземем за пример за производството на строителни блокчета.



Ленено-захарният автомобил тежи 420 кг, а акумулаторният му блок - 60 кг. Пробегът с едно зареждане на батерията доближава 240 км, а оптималната скорост е 110 км/ч.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР