Студенти от Националната художествена академия предават знания на децаЛятна академия

...
Студенти от Националната художествена академия предават знания на децаЛятна академия
Коментари Харесай

Студенти от Националната художествена академия предават знания на деца
Студенти от Националната художествена академия предават познания на деца
Лятна академия се организира в Националната художествена академия. В нея студенти от висшето учебно заведение предават знанията си на деца от 5 до 16 годишна възраст.

Ръководителят на културно просветителния план „ Лятна академия за деца и възпитаници “ Мария Ландова сподели в изявление за БГНЕС, че самодейността се организира за 9-и път, в който през целия август 120-годишната постройка на академията се изпълва с деца.

„ В ателиетата на студентите в този момент са тези деца, които рисуват на техните стативи. А самите студенти са в ролята на преподаватели. Точно това е и истинското в този план, че младежите работят с деца. Близката възраст сред тях доста им оказва помощ и те де факто си партнират и се учат взаимно. Вече имаме деца, които са взели участие в академията, към този момент са студенти и в този момент са част от преподавателския колектив “, описа Ландова.

Тя изясни, че в границите на академията децата се приобщават към света на изобразителното изкуство имат опция да се допрян до пластиката, графиката, скулптурата, папие-маше, да работят на грънчарско колело. В програмата на така наречен „ дребни учени “ е включено и визитата на разнообразни музеи в София.

„ Днес гледаха филм за Шагал и рисуваха по Шагал. Направиха чудесни рисунки. А сега тече лекция на тематика „ Траките – античната европейска просвета на нашите земи “. Ние имаме цялостен мироглед, обвързван с изобразителното изкуство като креативна интензивност и като културна информация “, посочи ръководителят на академията.

Полина Сотирова е един от младите преподаватели. Тази година тя е приключила бакалавърска степен по компетентност „ Мода “ в Академията.
 Лятна академия се организира в Националната художествена академия. Лятна академия се организира в Националната художествена академия. / БГНЕС
„ Много ме въодушевява работата с дребните деца, защото тяхното въображение е безкрайно и ние черпим хрумвания от тях, въодушевяваме се и се учим по какъв начин да работим с тях. Много е значимо да се занимавам с децата, защото те са нашето бъдеще. Децата ме учат да бъда усмихната, да бъда по-търпелива и целият ни екип да се забавляваме около детските рисунки и ни напомнят по какъв начин да бъдем деца. Ние ги учим на познания за изобразителното изкуство, изкуствознание, графика, живопис и демонстрираме персоналните си умения, в това което най-добре знае. С децата багрим текстил, рисуваме, шием играчки “, описа Поли.

Тя е безапелационна, че с изкуство може да се живее, стига човек да знае къде и на кои хора да го покаже и по какъв начин да го популяризира. За нея изкуството е въображение, ентусиазъм и работа.
 Студенти от Националната художествена академия предават познания на деца Студенти от Националната художествена академия предават познания на деца / БГНЕС
Бъдещият магистър не страда, че през лятото е с непознати деца в Академията, която назовава собствен втори дом.

Там е 9 годишната Дара Карагьозова, която посещава детската академия за четвърта поредна година. Детето описа какво е научило през годините.

„ Научих пропорциите на тялото, по какъв начин се смесват боите, по какъв начин се вършат оригами. Сега рисувам хипогриф. Това е митично създание полу орел полу кон “, сподели Дара.

Ани Иванова е за първи път.

„ Тук е доста забавно – рисуваме, излизаме на разходка. Научих се да рисувам доста забавни картини. Очаквам да науча още за известните художници “, показа 8 годишното момиче.

И тя, и Дара към момента не са решили дали ще стават художници, само че са щастливи, че са част от академията.

В нея може да се включи всяко дете до 31 август като разновидностите са малчуганът да усвоява креативен умения от 9 до 18 ч. или в границите на половин ден. При предплащане на цяла седмица 1 ден е безвъзмезден. В таксата са включени заниманията и материалите. Братче и сестриче употребяват 20% отстъпка, а деца с ТЕЛК, от обществено слаби фамилии или институции могат да посещават академията изцяло гратис. Инициативата е част от календара на значимите културни събития на Столичната община. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР