Студеното време вече бавно настъпва, а с това постепенно идва

...
Студеното време вече бавно настъпва, а с това постепенно идва
Коментари Харесай

Варненската пожарна съветва как да подготвим комини и печки за отопление

Студеното време към този момент постепенно настава, а с това последователно идва потребността от отопление. Важна стъпка в подготовката за този интервал на година е инспекцията на редовността на уредите, както и на комините в постройките. Само през предишния есенно-зимен сезон във Варна има регистрирани 173 пожара в комини. Най-често повода се крие в експлоатиране на оборудването без да бъде почистено от сажди или предмети преди този момент.

Обработването на комина става малко по малко. Най-често запушването се случва в междинната част, където се събира повече нагар. Използва се четка, само че в случай че не свърши работа се прибягва до топ, с който могат да се прочистят по-тежки предмети, заклещени в комина. Всичко насъбрано вътре би трябвало да бъде извадено, с цел да се избегнат опасности от произшествия.

Непочистените сажди при запалването си развиват доста висока температура и това води до запалване на структурата.

За благополучие през предишния отоплителен сезон едвам 11 от пожарите в комини са предизвикали увреждане на имущество, оповестиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.

През студените месеци съществено внимание би трябвало да се обърне и на метода, по който се употребяват отоплителните уреди. Неправилната им употреба постоянно води до пожари. В процентно отношение небрежното прилагане на печки е най-изразената причина за произшествия, породени от такива уреди.

Преди началото на отоплителния сезон от варненската пожарна дават съществени препоръки по какъв начин да бъдат избегнати пожари.

При потребление на електрически отоплителни и нагревателни уреди:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдаване!

- Не оставайте децата без наблюдаване!

- При овакантяване на дома или офиса още един път се убедете, че сте изключили уредите.

- Не използвайте ексцентрични и саморъчно направени уреди!

- Изучавайте и прецизно спазвайте инструкциите за употреба на производителя!

- При нужда от ремонт на електрически уреди и уреди се доверявайте единствено на експерти.

- Върху или наоколо до електрическите уреди в никакъв случай не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на облекла.

Запомнете: При пожар, уреди напрегнат не се гасят с вода, а това става след изключване на електрическия ток!

При потребление на печки с твърдо гориво (дърва и въглища):

За безвредна употреба е належащо спазването на инструкциите на производителя. Недопустимо е използването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво би трябвало да се спазят следните условия:

- разстояние от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не би трябвало да се облицова с горими материали.

- наложително слагане на негорима поставка с прагове.

- устойчиво подсилване на димоотводните тръби (кюнците).

В комините на постройката не би трябвало да има фуги към пространствата и те от време на време (не по-малко от веднъж годишно) би трябвало да бъдат почиствани от налепи и сажди. Комините би трябвало да са измазани извън и от вътрешната страна.

Печките в никакъв случай не би трябвало да се възпламеняват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими боклуци!

При потребление на печки с течно гориво (нафта):

- За безвредното ѝ потребление да се има в поради, че нафтата е леснозапалима течност и нагретите пари могат да доведат и до експлоадиране.

- Печките би трябвало да са устроени върху негорими подложки с отвесни прагове от всички страни.

- Използват се единствено общоприети уреди.

- Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка заради съществуване на нагрети пари в горивната камера.

- Недопустимо е съхраняването на нафтата (и други леснозапалими течности) да става в общите елементи на кооперации и жилищни блокове. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР