Студеното време създава и немалко рискови ситуации на пътя. Може

...
Студеното време създава и немалко рискови ситуации на пътя. Може
Коментари Харесай

"Подаваме, пускаме, подаваме, пускаме": Как да овладеем колата върху лед на пътя?

Студеното време основава и значително рискови обстановки на пътя. Може би на всеки водач се е случвало зимата колата да му сервира поради замръзнал сектор.

Лед на пътя е едно от най-лошите неща, които може да се случа на водач. Шансът колата ни да сервира, е сериозен.

Според специалисти в Европа има полигони, само че те не са за базови умения, а за надграждане

Според пилот-инструктура Ива Русинова първото предписание е да не изпадаме в суматоха.

За преодоляването на автомобила има значение дали е с предно, задно предаване или 4Х4. Тези с предно се връщат най-лесно на пътя.



„ Те имат податливост да недозавиват. Т.е. когато навлезем в завоя с несъобразена скорост - навиваме кормилото, колата стартира да бута предна част. Пускаме кормилото към право състояние и търсим сцепление “, споделя Ива Русинова

„ Ето грешката. Навиваме кормилото, колата бута предна част и продължаваме да навиваме. Не! Пускаме. Подаваме, пускаме, подаваме, пускаме. Не даваме газ през това време. Много значимо изискване. Също по този начин не се паникьосвайте. Не скачайте на спирачката, тъй като недозавиването ще стане още по-голямо “, показва още тя.

При задно предаване е тъкмо противоположното.

Във видеоклип се вижда по какъв начин подминава два знака за скорост и предизвестие от навигация



„ Ако колата ни е със задно предаване можем да чакаме презавиванне,... Т.е. навиаме по кормилото посока на придвижването, само че задницата потегля да се паразаля. В този случай вършим тъкмо противоположното. Обратен волан. Без газ. Отново без газ. И търсим сцеплението “, споделя Ива Русинова.

Въпреки, че са най-стабилни, сервира ли 4Х4 се овладяват най-трудно.

„ От него можем да чакаме двете неща в съвкупоност. И недозавиване, и презавиване “, показва още тя. Засилили сме се, навиваме кормилото. Първо недозавива и по-късно започваме да се пързаляме леко. Първо опитваме да върнем кормилото при недозавиването, след което в случай че тръгне на назад - даваме противоположен волан. И всичко това се случва без да даваме газ в допълнение на колата “, изяснява пилот-инструкторът.

Истинското майсторство обаче е да предвидим обстановката.

„ Никога. Абсолюнто в никакъв случай не скачаме на спирачката. Това единствено ще мултиплицира държанието на автомобила. Спирачният път при хлъзгава настилка е в пъти по-дълъг... Затова отдалеченост от предния автомбил и още веднъж сме съсредоточени “, показва Ива Русинова.

Независимо какъв брой сме готови обаче не би трябвало да подценяваме нито една обстановка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР