Студено, по-студено и още по-студено. Това все по-често ще чуват

...
Студено, по-студено и още по-студено. Това все по-често ще чуват
Коментари Харесай

Зелена светлина: Климатичните промени засягат Великденските острови

Студено, по-студено и още по-студено. Това все по-често ще чуват жителите на Великденските острови. Туристите, които към момента не са били там, ще бъдат разочаровани. Това е едно от местата на Земята, които ще бъдат наранени най-бързо и най-тежко от климатичните промени.

Камило Рапу, президент на Местната полинезийска общественост: Тук климатичните промени ни нападат непосредствено. Имаме суша, имаме замърсяване, имаме плаващи към острова боклуци, рушащи се статуи. Дори и да поставяме старания, да се опитваме да съхраним островите, ние сме подложени на въздействието на измененията в климата.
3500 километра от Тихия океан разделят Великденските острови от Чили. Това е едно от най-изолираните места на Земята. Прогнозите са, че с всяко десетилетие водите край острова ще изстиват с малко над една десета от градуса. На сушата пък безводието ще става все по-осезаемо.
Тахира Едмъндс, специалист по климатични промени: От 2010 година има рекорден спад на преваляванията. Най-тежко беше през 2017 година Тогава бяха регистрирани минимум превалявания в историята на островите.
А когато вали, дъждовните капки се изпаряват доста бързо.
Ниноска Хук, районен контрольор по околната среда: Това убива лагуната. Опитваме се да махнем инвазивните растения на ръка, само че може да видите, те покриват цялата лагуна.
Островите са изправени пред още една заплаха - пластмасовите боклуци, които водните течения изхвърлят по крайбрежията им.
Вайроа Ика, началник на работа по околната среда: Ние сме в океана, тъй че получаваме отпадъците на целия свят.
Според изчисленията, към Великденските острови " плават " 19 хиляди тона боклуци. Те от дълго време са в менюто на рибите и птиците в региона. Зловещ отпечатък, който климатичните промени и замърсяването остават върху едни от най-красивите гледки на Земята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР