Студената война е останала зад нас, но степента на напрежение

...
Студената война е останала зад нас, но степента на напрежение
Коментари Харесай

The National Interest: Това са местата, където може да започне Третата световна война

Студената война е останала зад нас, само че степента на напрежение по цялата планета продължава да пораства. В тази връзка американските анализатори показаха пет места, където може да стартира Третата международна война - може би последната за човечеството.

Южнокитайско море

Именно в този район ползите на две суперсили - Китай и Съединените щати - могат да се сблъскат. Войната сред Пекин и Вашингтон към този момент е почнала, само че към този момент това е само „ митническа война “, която, евентуално, ще получи и физическо изражение.

Според създателите на The National Interest нарушаването на комерсиалните съглашения може да накара някогашните сътрудници да „ смъкват ръкавиците “ и да стартират световни военни дейности.

Украйна

Според американците светът още веднъж си спомни за съществуването на Украйна след случая в Керчeнския. Тогава няколко украински военни кораба се пробваха да пробият водните граници на Русия, за което бяха задържани от съветските граничари.

Въпреки обстоятелството, че забележителна част от Военноморски сили на една страна бива арестувана от граничарите на друга, може да буди само смях, идната такава провокация може да разстрои салдото на силите в Източна Европа.

Персийския залив

Политическата рецесия в Близкия изток от дълго време се е трансформирала в нещо всекидневно. Но това не значи, че постепенно и дълго тлеещото буре барут в никакъв случай няма да избухне. Възможно е рано или късно да изсъска, само че може да избухне от всяко невнимателно допиране.

Катализаторът за Третата международна война може да бъдат политическите безредици в Иран, които ще тласнат Ислямската република към нападателни дейности против многочислени врагове.

Корейския полуостров

Американците означават спад в напрежението в района през последната година. Но, както в предходния случай, това не значи, че войната не може да стартира там всеки миг. Голям брой „ капани “ останаха в връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея, а една от тях е производството на нуклеарно оръжие. Корея продължава да създава нуклеарни ракети, макар очевидното неодобрение на Белия дом.

Всяко друго място

Американците не крият обстоятелството, че през последното десетилетие те не са съумели да предскажат началото на всеки боен спор. Войните постоянно стартират ненадейно за командването на Съединени американски щати, тъй че е изцяло допустимо Третата международна война да стартира на всяко друго място, което не е упоменато в този лист.

Въпреки обстоятелството, че Вашингтон ще взе участие в спора, в случай че стартира в някой от горните райони, съдейки по уверенията на специалисти, Военноморски сили на Съединени американски щати не са подготвени за пълномащабна война. И ще бъде доста мъчно обстановката да се поправи...

Източник: pogled.info
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР