Сцени на опустошение, докато горски пожар изгаря курортния град на Хавайските острови

...
Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ада, който
Коментари Харесай

Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ада, който изравни с земята град на Хавайските острови, убивайки най-малко 93 души в най-смъртоносния горски пожар в Съединените щати от над 100 години .

Повече от 2200 сгради бяха повредени или унищожени, докато пожарът разкъса Лахайна, според официални оценки, нанасяйки щети от 5,5 милиарда долара и оставяйки хиляди без дом.

Хавайските власти са започнали разследване на справянето с пожара, като жителите казват, че не е имало предупреждение.

Най-сериозният пожар избухна в Лахайна във вторник и унищожи почти всяка сграда в града с 12 000 жители, оставяйки мрежа от сиви отломки, вклинени между синия океан и тучните зелени склонове.

Губернаторът Джош Грийн предупреди, че официалният брой на смъртните случаи ще нарасне.

Новият брой прави пожара най-смъртоносния в Съединените щати от 1918 г., когато 453 души загинаха в Минесота и Уисконсин, според изследователската група с нестопанска цел Националната асоциация за противопожарна защита.

Броят на загиналите надхвърли пожара в Калифорния през 2018 г., който на практика изтри малкото градче Парадайс от картата и уби 86 души.

Генералният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза, че нейната служба ще проучи „критично вземане на решения и постоянни политики, водещи до, по време и след горските пожари на островите Мауи и Хавай тази седмица“.

Мауи претърпя множество прекъсвания на електрозахранването по време на кризата, което попречи на много жители да получат спешни сигнали на мобилните си телефони – нещо, за което Токуда каза, че властите трябва да са се подготвили.

Не бяха задействани сирени за спешни случаи и много жители на Лахайна казаха, че са научили за пожара поради съседите, които тичат по улицата.

Началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие каза, че само малка част от зоната на бедствието е претърсена и само две жертви са идентифицирани поради това колко тежко са били обгорени.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР