Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици

...
Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици
Коментари Харесай

Вече около 20 000 души у нас са останали без работа само за 10 дни

Стряскащ растеж на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на изключителното състояние. Само за 10 работни дни 19 555 българи са оповестили, че са изгубили работата си - това демонстрират данни на Агенцията по заетостта, предоставени на вестник " Сега ".
От тях половината са показали като причина да бъдат съкратени изключителното състояние и ограниченията против разпространяването на короновируса.
" Политически зоопарк ": Ако не ни убие коронавирусът, изключителното състояние ще го направи
Данните за втората седмица на изключителното състояние са изключително тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това значи, че предходната седмица в бюрата по труда са се записали по 2532 души дневно - съвсем двойно повече в сравнение с през първата седмица на изключителното състояние.
За съпоставяне в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а общественият министър Деница Сачева заяви, че в един ден записаните безработни са 1301. 9909 души от излезлите на борсата от началото на рецесията са показали като причина ограниченията за ограничаване на ковид, заяви при започване на седмицата общественият министър. Само през втората седмица на изключителното състояние 7235 души са заявили като причина за оставане без работа ковид инфекцията, демонстрират данните на АЗ.
Очаквано, бизнесът става все по-предпазлив към наемане на хора в тези непредсказуеми времена. Наред с съвсем двойното нарастване на новорегистрираните безработни, почналите работа са доста по-малко в сравнение с в първата седмица - едвам 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време предходната година в границите на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.
Още по-сериозно наподобява протичащото се на фона на статистиката за същите седмици на предходната година. За седмицата 23-27 март нарастването е съвсем трикратно - от 4561 души през 2019 година на 12 661 в този момент. Съответно почналите работа безработни лица тогава са съвсем двойно повече от в този момент - 3784. Към 20 февруари броят на безработните у нас беше 202 980 души, демонстрират данните на АЗ.
Правителството предлага удължение на изключителното състояние до 13 май
Към 27 март към този момент имаме 213 700 безработни, заяви в понеделник министър Сачева. Увеличението за пет седмици е с 5.2% или с 10 720 души. В протичащото се досега към момента не са включени възможни всеобщи съкращения, които се вършат по специфична процедура и след авансово съобщение. Вчера КНСБ уточни над 63 междинни и огромни предприятия, които са директно наранени от коронакризата. Експресно изследване на синдиката демонстрира, че 13% от тях евентуално ще стигнат до съкращения.
Според информацията на КНСБ тук-там към този момент има освободени - да вземем за пример 300 души в " Стомана ". " Язаки България " в Димитровград е на път да приключи активност, съкращения чака и " Средна гора " в Стара Загора. Заявка да освободи до 2000 души обществено изрече " Арсенал ".
В претекстовете към актуализацията на бюджета, която изиска държавното управление, МФ обрисува мрачна картина за заетостта тази година. Министерството непосредствено признава, че не всички компании ще съумеят да се възползват от мярката за опазване на заетостта (схемата 60:40), а като изключително рискови откроява микро и дребните предприятия.
Очакванията са, че към 75% от евентуалния брой на заетите от браншовете, които попадат в листата за поддръжка, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Така упованията са броят на заетите да се намали с малко под 4% през второто тримесечие, като възобновяване на заетостта се чака да стартира едвам в края на годината.
Средният за годината спад на заетите се прави оценка на 2.1%, а равнището на безработица се чака да се повиши с към 2 процентни пункта по отношение на 2019 година до 6.2%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР