Струма през Кресненското дефиле ИнфраструктураВАС отмени решенията на Сандов, които

...
Струма през Кресненското дефиле ИнфраструктураВАС отмени решенията на Сандов, които
Коментари Харесай

Грешка за 44 милиона: Колко струва временната поддръжка на част от „Струма“?

" Струма " през Кресненското дефиле ИнфраструктураВАС анулира решенията на Сандов, които блокираха градежа на „ Струма “ИнфраструктураАПИ ще апелира решението на Сандов да блокира градежа на „ Струма “
Колко коства поддръжката на 56 километра от автомагистрала „ Струма “? Трудно е да се каже. Вероятно някъде сред 167 хиляди лева и 44.07 млн. лева Но в действителност не се наемаме да твърдим сигурно, макар че Economic.bg получи информация/и по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), което лиши към месец. Предоставените от Агенция „ Пътна инфраструктура “ публични данни, проверени от няколко дирекции, по техните думи, в последна сметка се оказаха сбъркани с близо 44 млн. лева

Едно от сигурните неща е обаче, че първичният контракт за поддръжка на правата, подписан през март, е анексиран тихомълком през юли тази година, без обществено да се оповестява за смяната. И сумата по въпросния 5-месечен договор е повишена с съвсем 135 хиляди лева
Грешка за милиони
В края на октомври екипът на Economic.bg изиска информация по ЗДОИ за направените заплащания по договорите за настоящ ремонт и поддръжка в страната (ТРП). През последната година се разбра, че първичните стойности по тях са надскочени в пъти, а също по този начин – че компаниите са правили съществени поправки, прикрити като настоящи. Контрактите бяха „ съвсем “ прекъснати с решение на 47-ото Народно заседание.

В получената от АПИ информация попада и въпросният краткотраен 5-месечен контракт за поддръжка на част от „ Струма “. От документа излиза наяве, че към 24 октомври тази година АПИ е разплатило на „ Автомагистрали “ малко над 44 млн. лева (44 074 721 лева.).



Тъй като става въпрос за колосална сума за пътна поддръжка, екипът ни се свърза с специалисти от Агенцията, отговарящи за предоставената информация по ЗДОИ. В телефонен диалог те потвърдиха, че в справката не е допустимо да има техническа неточност, тъй като информацията се изготвя и минава през утвърждение от няколко дирекции.

Опитахме да се свържем и с „ Автомагистрали “, с цел да попитаме какви действия са правили за тази колосална сума. От пресцентъра на сдружението в телефонен диалог в началото обявиха, че би трябвало да подадем писмени въпроси. Подадохме ги, а след 3 дни получихме имейл, че би трябвало да пожелаеме информацията по „ законоустановения метод “, т.е. по ЗДОИ. Екипът ни приготви въпросите до „ Автомагистрали “, като редом с това изпрати в допълнение искане за информация и до Пътната организация, още веднъж по ЗДОИ.

Две седмици по-късно, на 24 ноември, и двете институции показаха отговори. Те обаче бяха изцяло идентични. Държавното „ Автомагистрали “ ни даде ксерокопие на квалифицираната информация от Пътната организация, макар че екипът ни бе сложил разнообразни въпроси пред сдружението. 

Решение АПИ by Gloria Hristova on Scribd



решение Автомагистрали by Gloria Hristova on Scribd



Според предоставената информация, в в началото получената информация има техническа неточност, в тази ситуация за над 43 млн. лева. Изплатената сума на „ Автомагистрали “ по силата на контракта не е 44 милиона, а 167 хиляди. В числата обаче даже няма повтаряне, тъй че да приемем, че може да става въпрос за неволна неточност.

В предоставената информация, за цитирания контракт е позволена техническа неточност, като посочената стойност 44 074 721 лева Коректната стойност на изплатените към дата 15.11.2022 година средства по контракт РД-38-1/10.03.2022 година е 167 033,88 лева “

Въпросните малко над 167 хиляди лева са преведени за разчистване на снега от магистралния сектор. Дружеството обаче има да получава още над 318 хиляди за разчистване, събиране на твърди битови боклуци и за защита на пътни такъми в обсега на автомагистралата. От справката излиза наяве, че сумата не е към момента фактурирана и платена. Тя само е сертифицирана.

Посочват, че няма и подизпълнител по контракта, макар че предходната година стана ясно, че „ Автомагистрали “ няма запас нито да строи, нито да печели поръчки за милиони. Заради това сдружението превъзлага действия на частни компании, маскирани като контракти за наем на техника и доставка на материали. Така се строи автомагистрала „ Хемус “, както и част от скоростния път Видин – Ботевград.

Припомняме, че в края на предходната година стана ясно, че Автомагистрали “ е укрило контракти с подизпълнители на „ Хемус “. То не е предоставило на Сметната палата цялостния лист с контракти за създаване на автомагистрала „ Хемус “. Липсват три контракта за наем на машинизация с три разнообразни компании. Няма го и договорът с компанията, обвързвана с тегленето на 53 млн. лева в кеш от банки, за които Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестиха, че са изнесени в чували.
Хронологията на контракта
През февруари АПИ започва социална поръчка за краткотрайна поддръжка на 56 километра от автомагистрала „ Струма “, защото настоящият контракт с държавното „ Автомагистрали “ изтичаше. Целта бе да бъде подсигурено почистването и поддържането на аутобана през оставащите няколко зимни месеца. Прогнозната стойност на търга тогава бе близо 270 хиляди лева без Данък добавена стойност, като изпълнителят трябваше да поддържа автомагистралата единствено 5 месеца.

Оферти подадоха 4 компании, а в конкуренцията още веднъж се включи и „ Автомагистрали “. Комисията, която оценяваше офертите, в профил 3 компании с разнообразни претекстове, макар че ценовите им оферти бяха по-ниски от тези на държавното сдружение. Така през март месец Комисията класира „ Автомагистрали “ преди всичко с оптималните 100 точки. Още тогава стана ясно, че единичните цени, по които сдружението ще работи, са повишени поради стойностите по предходния контракт, по силата на който поддържаше аутобана. Това бе първата социална поръчка, която държавната компания печели, откакто някогашният районният министър Гроздан Караджов смени освен нейното управление, само че и това на АПИ.

През юли обаче цената на контракта е увеличена с съвсем 135 хиляди лева, достигайки съвсем 405 хиляди лева без Данък добавена стойност, излиза наяве от Регистъра на публични поръчки. Срокът на контракта също е продължен с към месец. Така вместо да завърши на 10 август, това става на 30 септември, съгласно решението на Народно събрание.

Всичко това се е случило по силата на в допълнение съглашение от 21 юли. Мотивите – още тогава половината от цената на контракта е изразходвана. Освен това, съгласно решението на Народното събрание, АПИ се задължава да предприеме дейности за поддържането на пътната мрежа.

… с сключване на актуалното съглашение в осъществяване на решението на Народното събрание и на съображение член 116, алинея 1, т. 3 от Закон за обществените поръчки, АПИ подхваща нужните правни и в действителност дейности за възлагане на Изпълнителя по контракта завършването на към този момент стартирани действия, както и завършването на нови такива, с цел да обезпечи поддържането на републикански пътища,…, като усилва и цената на контракта с 134 999 лева, което нарастване не надвишава 50 на 100 цената на главния контракт в осъществяване на рестриктивните мерки на член 116, алинея 2 от Закон за обществените поръчки “, е посочено в точка 6 от съглашението.

Припомняме, че търгът, който бе разгласен за поддръжката на автомагистрала " Струма ", само че за период от 3 години, е за 41 млн. лева Поръчката започва в средата на февруари, но бе прекъсната през март – малко, откакто АПИ избра реализатор по въпросния краткотраен контракт.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинавтомагистрала Струма поддръжка на автомагистрали поддръжка на пътища Агенция пътна инфраструктура Автомагистрали ЕАД зимна поддръжка ПоследниНай-четениИнфраструктура 116 Грешка за 44 милиона: Колко коства краткотрайната поддръжка на част от „ Струма “? Крипто 72 Ще оцелее ли криптото? Провалът на FTX надали ще е последният Енергетика 300 Газът в България нараства с към 19% от четвъртък Пазари 780 Размириците в Китай събориха цената на петрола Политика 5898 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Накратко 5628 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Бюджет и финанси 4367 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Бюджет и финанси 3788 Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна Всички новиниТуризъм 116 600 000 лева за инфлуенсъри: Как ще се популяризира българският туризъмОще от ИнфраструктураВиж всичкиШишков предлага тунелът под Петрохан да се даде на концесияУсложнилият се ремонт на пътя Рударци – Кладница най-накрая приключиВластта търси метод да свърже автомагистрала „ Европа “ с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “Магистралата Русе-Велико Търново ще бъде удължена до Маказа Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР