Строителството на започна в понеделник на терена Макишко поле, където

...
Строителството на започна в понеделник на терена Макишко поле, където
Коментари Харесай

Новото метро на Белград: ще остане ли градът без вода?

Строителството на стартира в понеделник на терена Макишко поле, където ще бъде построена инфраструктура и платформа на бъдещия терминал. Строителните работи започнаха с митинги, а екоактивисти твърдяха, че всяко строителство в този регион би заплашило съществено водоснабдяването на сръбската столица, написа EURACTIV.bg.

Заместник-кметът на Белград Горан Весич показва, че това е най-важният план на столицата през 21-ви век и че до 2030 година метрото ще има две линии. Първата линия ще бъде дълга 21,1 километра и ще има 21 станции. Втората ще бъде 21-километрова и ще има 23 станции. Двете линии ще се пресичат на " Савския " площад.

Първата линия на метрото ще минава по поречието на река Сава, пресичайки центъра на Белград, и ще свързва региона Макишко поле в югозападната част на сръбската столица с квартал Мириево на североизток, покрай река Дунав. Втората линия ще свързва северозападно предградие на Белград - Земун с квартал Мириево през градската община Нови Белград.


Мащабният план и френската връзка

" Двете линии на метрото ще костват към 4,6 милиарда евро, а влаковете към 1,5 милиарда. Това се равнява на почти пет годишни бюджета и е ясно, че няма да можем да финансираме подобен план за малко време сами ", споделя Горан Весич, представен от EURACTIV.rs.

Изграждането на пътища за достъп ще стартира през май 2023 година, строителството на метростанции се възнамерява да стартира през септември 2023 година, а построяването на тунелите ще започва през декември 2023 година Завършването на първата метролиния и стартирането ѝ в употреба се чака през 2028 година През 2030 година би трябвало да фукционират и двете линии на белградското метро.

Огромна роля за реализацията на плана ще има френската компания Alstom. Тя ще дава отговор за доставката на метровлаковете, цифровите системи за ръководство на влаковете, екранните порти на платформите, инфраструктурата, в това число полагането на коловозите и решенията за електрозахранване, както и интеграцията на транспортната система.

Друга френска компания - Egis Rail, която е профилирана в транспортната инфраструктура, е ангажирана с предпроектното изследване, а китайската Power Construction Corporation of China (PowerChina) ще извърши огромна част от строителните действия, в това число и построяването на депото за метровлаковете, оповестява профилираният уебсайт railwaypro.com.


Риск за водоснабдяването

В началото на строителството се организира протестен протест в квартал Макиш в южната част на града, където жителите блокираха пътя за известно време. Освен метрото, градските управляващи възнамеряват да построят 4,5 млн. кв. метра жилищни и бизнес площи върху 700 хектара край Макишко поле.

В Макиш са ситуирани централните уреди на Общественото комунално сдружение " Белградски тръбопровод ". Пречиствателната станция филтрира речна вода и съхранява огромни ресурси за жителите на Белград.

Участниците в митинга споделиха, че планът в Макиш ще аргументи трайни вреди и ще засегне бъдещето на жителите на столицата.

Архитектът Слободан Малдини сподели, че Белград се нуждае от метро, ​​но тактиката за неговото осъществяване е " надълбоко неправилна ", защото градът не може да се откаже от стратегически запаси като питейна вода, която не е възобновим запас.

От опозиционното Движение на свободните жители показват, че плануваното трасе на метрото е излишно скъпо, незадоволително ефикасно и няма да реализира никакви резултати.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР