Строителството на първата атомна централа в Бангладеш – АЕЦ Рупур“,

...
Строителството на първата атомна централа в Бангладеш – АЕЦ Рупур“,
Коментари Харесай

Монтираха първия атомен реактор в Бангладеш

Строителството на първата атомна централа в Бангладеш – АЕЦ „ Рупур “, напредва с бързи темпове. За по-малко от месец – сред 14 септември до 10 октомври т.г., експерти от съветската държавна корпорация „ Росатом “ приключиха монтажа на корпуса на реактора на първи енергоблок.

Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и министър председателят на Бангладеш Шейх Хасина Вазед дадоха старт на завършителния стадий на основната интервенция на площадката на централата. Тя е ситуирана на източния бряг на река Ганг в окръг Пабна, на към 160 километра от столицата Дака.

Корпусът на реактора ВВЕР-1200 е създаден от съветската компания „ АЕМ-технологии “ и е с тегло 334,2 тона и дължина - 12 м. Атомната електроцентрала ще има два енергоблока с реактори ВВЕР-1200 с 60-годишен витален цикъл и опция за удължение на периода им на употребата с още 20 години.

„ Проектът АЕЦ „ Рупур “, който се осъществя в Бангладеш, събира най-хубавите съветски практики, десетилетия опит и научна активност. Уникалното комбиниране от дейни и пасивни системи на атомните енергоблокове ще разреши цялостното обезпечаване на безвредната употреба на централата и ще подсигурява производството на електрическа енергия в декларирания размер. Развитието на атомната промишленост освен ще реши казусът с електрическата енергия за Бангладеш, само че ще помогне за развиването на района и ще увеличи стандарта на живота на хората “, означи Алексей Лихачов.

Според премиера на Бангладеш Шейх Хасина знанията за най-модерните технологии, включително и атомната енергетика, които младото потомство на страната получава, ще му разрешат да придобие специфична подготовка и привички.

„ Тази технология изключва излъчвания на въглерод, тя е екологично чиста и оказва помощ в битката с неподходящите последствия от климатичните промени. В сходство с проектите ни за развиването на страната нашата електроцентрала ще способства за постигането на задачите на устойчивото развиване към 2030 година и последователното ни присъединение към групата на промишлено развитите страни през 2041 година “, сподели още тя.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР