Строителството на нови жилища в САЩ се понижи изненадващо през

...
Строителството на нови жилища в САЩ се понижи изненадващо през
Коментари Харесай

Изненадващо понижение на жилищното строителство в САЩ към двугодишно дъно

Строителството на нови жилища в Съединени американски щати се намали изненадващо през март до близо двегодишно дъно при мощен спад и на разрешителните за ново строителство, което е следващо доказателство за продължаваща уязвимост в жилищния пазар макар намаляващите ипотечни лихви. Началното жилищно строителство се намали през март с 0,3% до 1,139 милиона броя жилища на годишна база при прогноза за растеж с над 5% и след мощен спад с близо 9% до 1,142 милиона през февруари (низходяща проверка от 1,162 милиона), демонстрират данни на Търговския департамент на Съединени американски щати, оповестява БНР.

Това съставлява най-ниско равнище на началното жилищно строителство от май 2017-а година насам.

За първите три месеца на 2019-а година строителството на нови жилища се сви с 9,7% по отношение на същия интервал година по-рано. Строителството на еднофамилни жилища се намали с 0,4% до 785 хиляди нови домове (най-малък брой от септември 2016-а година), до момента в който строителството на многофамилни жилища и жилища остане без смяна на февруарското равнище от 354 хиляди. Трябва обаче да се има поради, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за положението на жилищния бранш в Съединени американски щати, защото образуват към две трети от жилищния пазар и предвид на прекомерно огромната волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

В същото време разрешителните за ново строителство също се намалиха през март, даже още по-силно - с 1,7% по отношение на предходния месец, достигайки 5-месечно дъно от 1,296 млн. броя на годишна база. Разрешителните за строителство на еднофамилни жилища пък се намалиха с цели 1,1% по отношение на февруари до 808 хиляди броя (най-ниско равнище от август 2017-а година).

За първите три месеца на годината строителните разрешителни се намалиха с 5,4% по отношение на началото на 2018-а година. Всички това е сигнал за продължаващо закъснение на строителството на жилища и в бъдеще. Продължаващата и през март уязвимост при жилищното строителство евентуално отразява дефицита на работна мощ и на свободна за застрояване земя, както и на скъпите строителни материали. Влошаването е реалност, макар че ипотечните лихви не престават да се намаляват, като 30-годишната закрепена ипотечна рента спадна от върха към 4,94%, доближат през ноември 2018-а година до към 4,12%, достигайки най-ниско от повече от година насам, съгласно данни на водещата ипотечна организация Freddie Mac.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР