Строителството на малката част от магистралите, които имаме, бе превърнато

...
Строителството на малката част от магистралите, които имаме, бе превърнато
Коментари Харесай

Министър Шишков: Строителството на малката част от магистралите бе превърнато в огромен театрален празник

Строителството на дребната част от автомагистралите, които имаме, бе превърнато в голям сценичен празник. За страдание на финала, при рекапитулацията какво се е случило, се оказа, че имаме да строим още 1200 км автомагистрали. Това разяснява в предаването „ Честно казано “ на телевизия Евроком министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той акцентира, че тези автомагистрали са значими за развиването на България, само че с цел да ги построим бързо, ще би трябвало да сменим икономическия модел, давайки ги на концесия. „ Строителният отрасъл схваща, че моето предложение има смисъл, уповавам се и политиците, тъй като и инспекциите, които показахме, и протичащото се със строителството като цяло са показателни, че би трябвало да променим модела на вложение и градеж на автомагистралите. Така ще се реши и спорът-с наличните средства кой обект да се строи предпочитано и кой да се ремонтира “, разяснява арх. Шишков. Според него разликата ще е голяма, тъй като концесионерите ще строят с по-високо качество, с цел да не се постанова да вършат постоянно съществени поправки, т.е. този, който строи автомагистралата, ще е най-заинтересован от качественото строителство. По думите на районния министър пътните компании у нас също могат да се включат в концесионирането на избрани пътни сектори.

„ Пътищата се поддържат, само че те са в неприятното положение, тъй като не са издигнати добре “. Така районният министър разяснява нападките на избрани политици, че неналичието на поддръжка в последните две години е причина за неприятното им положение. „ Когато не са строени както би трябвало, се постанова да им се прави главен ремонт на седмата година от стартирането им в употреба, а не настоящ. Същото е и когато правиш главен ремонт, прикрит като настоящ, без нужната строителна документи “, изясни арх. Шишков. Той акцентира, че служебното държавно управление е упълномощило публични поръчки за пътно поддържане и подсети. Разплатени са и законните поправки, предоставени през 2021 година без да е имало обезпечени налични средства за тях. „ Хаосът стартира точно тогава – били са декларирани голям брой действия без да са финансово обезпечени “, сподели арх. Шишков и добави, че настоящето управление на АПИ не афишира поправки, а има единствено наследени възлагания.

„ С инспекциите на пътищата не се намесваме в предизборната акция. Те започнаха след последните избори и завършиха преди старта на акцията в този момент “, разяснява още арх. Иван Шишков. Той означи, че инспекциите са нужни, с цел да се проучва положението на съответни пътни сектори, които са в неприятно положение, с цел да се приготвят ремонтите, както и да се приоритизират обектите, защото бюджетът на АПИ не е задоволителен, с цел да се оправят всички пътища. „ Общото от инспекциите на автомагистралите „ Тракия “, „ Марица “, „ Хемус “ и Северната скоростна дъга, е че са в неприятно положение и всеки, който минава, може да усети това и да преброи кръпките. Не ме интересува кой е строил преди 7-8 години, тъй като не ревизираме изборно избрани сектори, само че автомагистралите са за главен ремонт в идващите 1-2 години. Ядките и анализите ще ни покажат по какъв начин да ремонтираме, с цел да се движим по по-добри автомагистрали “, сподели районният министър. Той бе безапелационен, че с цел да се поддържа добре пътната мрежа ремонтите не трябва да се вършат на сляпо, а след повсеместен разбор. Също по този начин е значимо и да се работи с нужните механически планове, строителни позволения и въвеждане в употреба. Според арх. Шишков инспекциите с Министерство на вътрешните работи ще дисциплинират сектора и към този момент никои няма да позволява отклонения.

Министърът сподели още, че няма връзка сред инспекциите на Северната скоростна дъга и ареста на притежателя на една от компаниите, които са я строители. Той изясни, че пробите са взети в последните дни на месец февруари и към момента няма финален отчет, тъй като се вършат разбори. „ Имаме единствено прелиминарен отчет, който няма по какъв начин да докара до бърза реакция на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Ядката е налице, само че отчетът ще съдържа данни и за качеството, структурата на пътя, съставките в земната основа. За да завършваме инспекцията ще са ни нужни още седмица-две, с цел да излязат окончателните резултати “, съобщи арх. Шишков. Той бе безапелационен, че инспекциите са извънредно значими, и като министър може да инициира такива, с цел да се види за какво пътищата са в неприятно положение.

“Абсурдно е да укоряват районния министър, че прави инспекции и разбор на пътищата, които имат потребност от главен ремонт ”, уточни той. Според него при ясни доказателства за нарушавания правоохранителните органи ще си свършат работата. „ Нашата работа е да създадем положителни задачи за ремонт “, акцентира той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР