Строителният робот Baubot може да се изкачва по стълби и

...
Строителният робот Baubot може да се изкачва по стълби и
Коментари Харесай

Модулен робот се изявява като строителен работник


Строителният робот Baubot може да се изкачва по стълби и да минава през порти
(снимка: Printstones)

Австрийският стартъп Printstones създава роботи за 3D щемпел от 2017 година, само че преди малко разкри последния си първообраз: мобилен многозадачен строителен робот, наименуван Baubot. Той е основан да подкрепя и автоматизира строителната активност, подобрявайки сигурността на обекта, като в същото време понижава общите разноски.

Роботът с електрическо задвижване е всъдеходен и се придвижва с оптималната скорост от 3,2 км/ч. Може да се ръководи ръчно благодарение на смартфон-приложение или да се настрои да следва авансово програмирани команди. Може да се изкачва по стълби, да минава през порти и е в положение да работи осем часа с едно зареждане.

Многофункционалното рамо на Baubot има обсег от 1000 мм, акуратност под 1 мм и може да побере редица разнообразни принадлежности, с цел да помогне при строителни задания като фрезоване и продупчване, забиване на винтове, плазмено рязане, заваряване, полагане на тухли, шлайфане и боядисване на повърхности и други
още по тематиката
Роботът може също да носи потребен товар до 500 кг на гърба си. Затова е кадърен да транспортира материали до мястото, където са нужни, отбелязва в обява за новаторската машина .

Интегрираните в Baubot камери разрешават наблюдаване на обекта. Роботът има вградено осветяване за работа през нощта и екрани за проявление на вести за положението и консултативни известия за колегите-човеци.

Printstones споделя, че машината „ не се нуждае от съвсем никакво време за конфигурация ” и може да бъде закарана на градежа благодарение на общоприет превозвач.



Екипът от разработчици има за цел да изготви на разнообразни работни среди в бъдеще, тъй че роботът да може да се възползва от хиляди часове образование, още преди да дойде на първия обект.

Замисълът на Baubot не е наложително да оказва помощ на хората, които работят на градежите. По-скоро неговата задача е напълно да анулира хората в дейностите, които са рутинни и не изискват взимане на решения.

Трети страни – външни разработчици – могат да прибавят към робота свои лични набори от принадлежности и да основават нови приложения за мобилния робот посредством SDK интерфейс.

Дизайнът на платформата е подобен, че тя може да бъде потребна освен на строителната площадка. Роботът има капацитет за потребление в корабостроенето или, а също и за инспекции на инфраструктурни обекти.

Baubot е към момента на стадий първообраз, само че австрийската компания дава обещание скоро да е подготвена за серийно произвеждане на робота.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР