Строители на новата жп линия между София и Пловдив откриха

...
Строители на новата жп линия между София и Пловдив откриха
Коментари Харесай

Откриха писмо в бутилка от 1886 г. в изкоп за новата жп линия София-Пловдив

Строители на новата жп линия сред София и Пловдив откриха запечатано в бутилка писмо с обръщение от 1886 година, оповестява. Бутилката, която е от края на 19-и век, е била зазидана в мост по жп линията Белово-Цариград. Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специфична ниша, до момента в който работи по правата Костенец-Септември.

„ Открили сме част от историята на България. Зарадвахме се и взехме решение, че би трябвало да бъде предадено в музея в Белово “, разяснява той. На пръв взор бутилката е доста остаряла, евентуално от вино, счупена е, само че запечена с восък.

30 метра подземен е изкопът, в който е открита историческата бутилка край Белово, където е бил остарелият римски път - тъй че не е изненада, че подобен артефакт е открит навръх това място.

След 137 години се разкрива посланието с дата 19 юни 1886 година от основния инженер и основния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал построяването на жп линията Цариград-Белово-София.

„ Намирането на това писмо е извънреден факт, тъй като Белово е жп станцията, която в златните години на България има в действителност водещо значение в промишлеността “, споделя Севдалина Попова, историк от музея в Белово.

Откривателите на бутилката замислят да слагат в градежа на жп линията нова бутилка и също да насочат обръщение към бъдещите генерации. Новата жп линия София-Пловдив се чака да бъде приключена след към година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР