Строг контрол над обществените поръчки, изпълнението на договори и направени

...
Строг контрол над обществените поръчки, изпълнението на договори и направени
Коментари Харесай

Новите шефове във ВиК Холдинга обещават строг контрол над договори и разходи

Строг надзор над публичните поръчки, осъществяването на контракти и направени разноски. Това са част от дилемите, които си слагат новите шефове на " Български ВиК холдинг ", стана ясно в четвъртък. Холдингът ръководи забележителен запас от 1 милиард лв., а тази седмица стана ясно че сдружението към този момент няма да има директорски и контролен съвет, а единствено петчленен съвет на шефовете. За новите шефове се показва, че са адвокати и инженери с 25-годишен опит в държавната администрация и не са били партийни деятели. Преди ден в собствен материал Mediapool уточни, че в изпълнителната власт.

Водещите задания

" Принципалът на ВиК Холдинга – министърът на районното развиване и благоустройството, заложи на инженери и адвокати с богат управнически опит зад тила си в менажирането на търговски сдружения с държавно присъединяване, да наблюдават прецизно контракти, публични поръчки, планове на 23-те ВиК сдружения, част от структурата на холдинга. Целта на новата политика е да се наблюдават строго разноските, да се изразходват по целенасоченост с грижата на добър собственик на обществения запас ", показват от сдружението.

Холдингът си е сложил и задания, които би трябвало да се осъществят в незабавен порядък. Това са рецесията с рекордните сметки за ток на 23-те дъщерни сдружения, въвеждане на системи за енергийна успеваемост във водните оператори, понижаване на загубите, възобновяване на извънредно остарялата водопреносна мрежа, създаване на пречиствателни станции. Наред с това Съветът на шефовете има задачата с изключение на да работи по оздравителните проекти на ВиК сдруженията и проектите им за развиване и възобновяване, да знае по какъв начин да управлява тези процеси, балансирайки инженеринговите проекти с правно издържани процедури и икономическа целенасоченост и аргументация ", прибавят още оттова.

Кой, кой е?

Съветът на шефовете на компанията включва специалисти с повече от 25-годишен опит държавната администрация, показват още от холдинга.

" Както е добре известно, принадлежността към политическа партия, е персонален избор. Никой от петимата членове на Съвета на шефовете на ВиК Холдинга не е бил и не е деятел или член на политическа партия. Това единствено по себе си дава необятно поле за спекулации – всеки един от тях може да бъде упрекнат в " близки връзки " с всички ръководещи България през последните 25 година Категорично не дава отговор на обективната истина тиражирането на клеветата, че потвърдени с годините експерти, на чиято експертиза са разчитали политици от разнообразни цветове на политическия набор, са обвързани с политическа групировка ", показват от холдинга.

Оттам дават и детайлни биографии на новите мениджъри.

За изпълнителния шеф на " Български ВиК холдинг " Кънчо Кънчев се показва, че е икономист и инженер, с дълготраен управнически опит. Завършил е Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Университет " Еразмус " – Ротердам, Холандия. Има дълготраен опит в ръководството на интернационалните и национални планове и холдингови структури. Ръководил е и е подготвял инфраструктурни планове, както и такива в областта на ВиК бранша на USAID, UNDP, Световната банка, Програмата за развиване на Организация на обединените нации и други Отговаря на просветителните условия за заемане на поста във ВиК Холдинга. Бил е изпълнителен шеф на Национална компания " Индустриални зони " по време на няколко държавни управления. Кънчо Кънчев е бил член на УС на Фонд " Земеделие ", консултант на министъра на земеделието. При осъществени самостоятелни инспекции не са открити спор на ползи при него.

За ръководителят на Съвета на шефовете на Ася Стоянова се показва, че e правист с 19-годишен стаж в Министерство на земеделието по време на министри с друга политическа принадлежност.

" Тя изкачва йерархичната стълбица, започвайки като младши специалист в системата на държавната администрация, минавайки през младши юристконсулт, била е шеф на дирекции " Търговски сдружения ", " Административно обслужване и електронно ръководство ", " Обществени поръчки ", " Правна " и други, стигнала е до основен секретар на държавна институция. Повече от 8 година е работила в и управлявала комерсиалните сдружения към Министерство на земеделието ", се показва в информацията.

Ася Стоянова е била в отпуск по майчинство по време на първия кабинет на Бойко Борисов. Отстранена е от министър Десислава Танева, която е министър на земеделието във втория кабинет " Борисов ", само че съдът е определил този акт за противозаконен, се показва в информацията.

За зам.-председателя на Съвета на шефовете на " ВиК Холдинга " Ивайло Ванков се показва, че е инженер, работил по реализацията на редица водни планове за разнообразни общини, проектирани и изпълнени с европейски средства по време на разнообразни държавни управления.

Членовете на Съвета на шефовете на " ВиК Холдинга " Борислав Попов и Цветелина Василева са адвокати с дълготраен опит.

Попов е бил шеф на дирекции за публични поръчки в няколко министерства по време на разнообразни държавни управления. Василева е оглавявала дирекцията за публични поръчки в Комисията за защита на конкуренцията (2003 – 2016 г.) още веднъж при ръководещи от разнообразни политически партии и обединения. Те не са били членове на политически обединения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР