Строежът на пояса на Кайпер – пръстен от ледени частици,

...
Строежът на пояса на Кайпер – пръстен от ледени частици,
Коментари Харесай

В Слънчевата система може да е имало пета планета гигант

Строежът на пояса на Кайпер – пръстен от ледени частици, който се намира зад орбитата на Нептун – сочи, че в Слънчевата система може да е имало пета планета колос.

До този извод е стигнал доктор Дейвид Несворни (David Nesvorny), астроном от Югозападния проучвателен институт в Боулдър, Колорадо (САЩ). Статията на учения е оповестена в сп. The Astronomical Journal, оповестява Science.

В пояса на Кайпер има по този начин наречена вътрешност – група от огромни ледени метеорити, които се държат дружно и се движат по строго избрана орбита, както го вършат планетите – за разлика от другите ледени частици. Загадката за произхода на тази вътрешност от дълго време вълнува астрономите.

С компютърно моделиране доктор Несворни е трансферирал към 100 вероятни сюжета за този феномен. Оказва се, че най-вероятно нещата стоят по този начин: преди 4 милиарда години планета колос е избутала Нептун със своята гравитация от заеманата от него тогава орбита, която се намирала при Юпитер и Сатурн, и го е изпратила на новото му място в периферията на Слънчевата система, зад Уран.

По време на това странствуване Нептун е „ прехванал “ със себе си части от първичното вещество на Слънчевата система, които по-късно са изхвърлени от гравитационните сили отвън рамките на сегашната му орбита и са формирали сърцевината в пояса на Кайпер.

Що за планета колос е предизвикала всички тези катаклизми? Уран, Юпитер и Сатурн не са подобаващи за тази роля – изчисленията демонстрират, че те в никакъв случай не са се сближавали толкоз с Нептун. Значи в Слънчевата система е имало друга, пета планета колос. Извършвайки своето „ пъклено дело “, тя явно е отлетяла в Далечния космос, изхвърлена от Слънчевата система още веднъж от гравитационното взаимоотношение с другите планети.

Теорията на Несворни звучи фантастично, само че негови сътрудници считат, че тя е безапелационна. Например Дж. Дж. Кавелаарс (JJ Kavelaars) от астрофизичната обсерватория Dominion в Канада, споделя: „ Моделите на Несворни са доста разумни и добре регистрират взаимоотношението на всички обекти, което в действителност е необикновено. “

Несворни се надява да продължи своите проучвания. Той разчита, че резултатите от проучването на пояса на Кайпер от мощни телескопи в границите на настоящата Програма за проучване на произхода на външната Слънчева система (Outer Solar System Origins Survey) ще поддържат неговата доктрина.

Да напомним, че в този момент в пояса на Кайпер се намира автоматизираната изследователска станция „ Нови хоризонти “ (New Horizons) на НАСА, която към този момент съобщи на Земята значително забавни фотоси на планетата джудже Плутон. Следващата задача на сондата е точно проучване на пояса на Кайпер.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР