Стресът по вечерно време е с по-силно влияние върху организма,

...
Стресът по вечерно време е с по-силно влияние върху организма,
Коментари Харесай

Стресът вечер влияе по-силно върху организма

Стресът по вечерно време е с по-силно въздействие върху организма, в сравнение с в други часове на деня, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Причината за това е, че в по-късните часове човешкият организъм създава по-малки количества от хормон, който потиска напрежението, откриха японски учени.

"Изследването ни навежда на мисълта за допустима накърнимост към напрежението по вечерно време ", съобщи ръководителят на екипа Юджиро Яманака от университета Хокайдо в Сапоро, представен от Българска телеграфна агенция. "Все отново е значимо да се държи сметка за неповторимия биологичен часовник на всеки субект и за другите часове от деня, когато се преценят реакцията към напрежението и предварителната защита против него. "

Учените изследвали равнищата на хормона на напрежението кортизол в слюнката на 27 млади доброволци в положително здраве. Участниците също така били сложени в стресова обстановка, с цел да се откри дали така наречен хипоталамо-хипофизно-надбъбречна ос реагира друго към напрежението в разнообразни часове от деня. Хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос свързва централната нервна с ендокринната система. Когато стресиращо събитие задейства въпросната ос, човешкият организъм създава кортизол. Нивата на кортизола са следени от биологичния часовник в мозъка.

Участниците били разграничени на две групи. Едната група била подложена на тест за равнище на напрежението заран, два часа след пробуждане, а другата - за равнище на напрежението по вечерно време, откакто участниците били будни от най-малко 10 часа. Проби от слюнката на участниците били взети преди и след теста. Резултатите посочили, че равнищата на кортизола се нараснали доста в утринните часове, само че не и по вечерно време. Що се отнася до сърдечния темп - знака за реакцията на симпатиковата нервна система към напрежението, нямало разлики.

"Организмът може да реагира към утринния стрес, като задейства хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос и симпатиковата нервна система, само че реагира към вечерния стрес, като задейства само симпатиковата нервна система ", разясни Яманака.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР