Стремежът ни е срещата между българският премиер Кирил Петков и

...
Стремежът ни е срещата между българският премиер Кирил Петков и
Коментари Харесай

Османи: Декларацията на България е вътрешна работа, важна е позицията на София за преговорите

Стремежът ни е срещата сред българският министър председател Кирил Петков и новият министър-председател на С. Македония Димитър Ковачевски да върне на връзките сред София и Скопие в естествен европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за превъзмогване на съществуващите провокации. Това съобщи външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи този понеделник по време на конференция, на която показа целите на страната като предстоящ ротационен ръководител на ОССЕ през 2023 година



Предвиждаме интензивни диалози с България, само че преди този момент би трябвало да бъде гласувано новото държавно управление в Скопие. Министерството на външните работи сега работи по тематиките, които ще бъдат предмет на диалог по време на бъдещата среща, разяснява Османи.

На въпрос дали Скопие ще упорства българската декларация да претърпи промени, с цел да се отдръпна ветото върху началото на договарянията, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

„ За нас са значими двустранните ни отношение и позицията на България в Съвета на Европа във връзка с договарянията. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширение от началото на участието си в Европейския съюз. Разширяването не е единствено наш, само че и геостратегически интерес за целия Европейски Съюз. Очакваме да продължим диалозите, изхождайки от тази позиция”, означи външният министър.

Очакваме градивни диалози с новото държавно управление на България, диалог по същинските въпроси, сложени на масата, и бързо деблокиране на процеса на договарянията.

По отношение на желанието на Еди Рама Албания и Северна Македония да бъдат разграничени, Османи акцентира, че изявлението на албанския министър председател е представено погрешно.

„ Той сподели, че ще питат жителите, а не, че е взето решение Албания да желае делене от районен съд Македония. Няма условие страните да се причисляват към Европейски Съюз в групи”, сподели Османи.

Групирането е неофициално политическо решение и всяка страна договаря въз основа на личния си прогрес. То просто дава една по-голяма районна динамичност. Смятам, че групирането е в интерес и на двете страни, защото в този момент Скопие има проблем, само че през 2019 година обстановката беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка.

Северна Македония е в тройката на председателството на ОССЕ дружно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде ръководител на организацията през 2023 година, а тази година, евентуално в Скопие, ще провежда среща страните от Средиземноморието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР