Стремежът към равнопоставеност се изгубва в сянката на дълбоките стереотипи

...
Стремежът към равнопоставеност се изгубва в сянката на дълбоките стереотипи
Коментари Харесай

“Битката на половете”. Били Джийн Кинг, която победи мъж в тениса и се пребори за равно заплащане

Стремежът към равнопоставеност се изгубва в сянката на дълбоките стандарти и сексистки възгледи, които са съществували и не престават да съществуват в спортния свят.Спортът, който би трябвало да е знак на единение, обединяване и ентусиазъм, не променяфакта, че дамите към момента се борят с неравенствотов заплащането.

Проучване напоказва, че дамите печелят единствено 63% от това, което печелят мъжете.

Битката на половете не визира единствено паричните въпроси, само че и подценяването на женските спортни умения. Въпреки че спортъте повече от чиста мощ и скорост, дамите постоянно са недооценени в механически аспекти като техника, тактика и вътрешен глас.
Стереотипи и предубеждения
Един от огромните проблеми, които способстват за неравенството в заплащането на женските спортистки, е наличието на стандарти и предубеждения в обществото. Например, някои хора настояват, че дамите не се показват на същото равнище като мъжете, заради физически ограничавания. Но това е обвиняване, което не се поддържа от обстоятелствата. Женските спортистки са потвърдили неведнъж, че могат да реализират същите велики достижения като мъжете.

Серена Уилямс, една от най-успешните тенисистки в историята, потвърди, че дамите също могат да доближат впечатляващи скорости и са способни да се конкурират с мъжете: " На Откритото състезание на Съединени американски щати през 2015 година Серена Уилямс удари сервис със скорост 126 благи в час. Това е с 1 милиметър в час по-бързо от най-бързия сервис на първенеца при мъжете Новак Джокович ".



Серена Уилямс

Въпреки че с помощта на Били Джийн Кинг,тенисът е един от спортовете с по-голяма равнопоставеност на половете, към момента съществува бездна в заплащането и опциите. Има стандарти, че физическият темперамент на някои спортове, в това число тениса, ги прави по-малко занимателни, когато ги играят дами. Този мироглед е неправилният метод, защото техниката, тактиката, интуицията и връзката в тима са също толкоз значими, в случай че не и по-важни, от скоростта и силата.
Примерът на Били Джийн Кинг
Били Джийн Кинг е живо доказателство за това по какъв начин смелостта и решителността могат да преодолеят неравенството и дискриминирането в спорта. През 1973 година тя става първата жена спортистка, която печели повече от 100 000 $ за един сезон.



Били Джийн Кинг

Най-забележителният миг в кариерата на Кинг е срещата ѝ против някогашния първенец, тенисистътБоби Ригс, наречена " Битката на половете ". Този конфликт става знак на битката за тъждество в спорта и притегля милиони фенове по света.



Били Джийн Кинг и Боби Ригс

Ригс пробва да унижи женския тенис, потвърждавайки, че даже на 55-годишна възраст може да надиграе всяка жена. Но Кинг не се опасява и самоуверено се изправя против този мъжки национализъм. Тя показва уменията си и побеждава Ригс в три сета, доказвайки, че геният и уменията не зависят от пола.

През 60-те години, когато Били Джийн Кинг е на върха на кариерата си, тя еизключенаот групова фотография, тъй като носи къси панталонки, а не полата, която по това време носят множеството тенисистки.

Тя става първата жена, която тренира професионалномъже, като се потвърждава като способен треньор. Кинг също по този начин се помирява със своята половост, като намерено признава своите усеща и се изправя против публичните правила.

Благодарение на Били Джийн, към този момент всички шампионати от Големия шлем оферират равни парични награди за мъже и дами.

Въпреки напредъка, който е реализиран през годините, неравенството в заплащането на женските спортистки остава предизвикателство. Една буйна и решителна битка за тъждество продължава да бъде нужна, с цел да се обезпечи правдивост и почитание към напъните и гениите на дамите в спорта.

Битката на половете не е просто исторически миг, това е непрестанно влечение към постигането на тъждество и удостояване на достолепието на всеки състезател, без значение от пола.

Снимки: Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР