Стратези на "Бенк ъф Америка" вече предупреждават клиентите си да

...
Стратези на "Бенк ъф Америка" вече предупреждават клиентите си да
Коментари Харесай

Предстои екстремно десетилетие

Стратези на "Бенк ъф Америка " към този момент предизвестяват клиентите си да се приготвят за "разтърсващо върхово десетилетие ", което ще разстрои бизнеса и вложенията. А Ян Бремер - създател на Eurasia Group, разказва тази година като "повратна точка ".

Агенция "Блумбърг " събра най-горещо дискутираните пунктове от тези прогнози.

Глобализацията е достигнала оптималния си лимит

Епохата на свободно придвижване на хора, артикули и капитали по света евентуално е изчерпала капацитета си откакто държавните управления поемат по пътя на протекционизма и издигат от ден на ден загради пред миграцията. Вече са построени близо 77 физически бариери, които обрисуват държавните граници против едвам 15 през 1989-а след рухването на Берлинската стена, настояват анализатори на "Бенк ъф Америка ". Световната комерсиална организация пресмята, че скоростта на нарастване на интернационалната търговия е паднала под темпа на икономическия напредък през 2019-а, което се случва за пети път след финансовата рецесия от 2008-а. Чуждестранните директни вложения пък понижават от 2015-а, регистрира Организация на обединените нации.

В центъра на обрата е комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. И даже след подписването на краткотрайното съглашение сред двете водещи международни стопанства, междинната стойност на американските мита върху китайския импорт е 19.3% против 3.1% през 2018-а, настояват експерти от Института за интернационална стопанска система "Питърсън ". Извън разпрата с Пекин, американският президент Доналд Тръмп има упоритости да реформира СТО и да ограничи износа на създадените в Европа коли. Англия пък към момента не е подписала комерсиална договорка с Европейския съюз, която да регламентира връзките след BREXIT.

Капитализмът под въпрос

Главният изпълнителен шеф на "Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън, и създателят на "Блек Рок " - Лорънс Финк, са измежду най-активните участници в дебата за нуждата фирмите да третират по-справедливо всичките участници в бизнеса, в това число потребителите и чиновниците, а освен да се грижат за дивидентите на акционерите. Съществуват голям брой учредения за този поврат: възходът на популизма; терзанията, че заплатите не нарастват пропорционално с пазарните оценки на активите (като да вземем за пример акциите); страхът от климатичните промени.

Действително, по сметки на клона на Федералния запас в Минеаполис, показателят на персоналните положения на щатските семейства се трансформира много незаслужено от 2005-а насам. За 50-е % най-бедни семейства показателят резервира цената си от 1971-а, за междинните 40% той се е нараснал малко над два пъти, а за върховите 10% - съвсем тройно.



Неравенството е на върховото си ниво

Натискът за съкращаване на неравенството ще се ускори през новото десетилетие, тъй като всичките 17 съществени цели за премахване на бедността, за изчистване на околната среда и за разпределение на благосъстоянията сред всички хора, заложени в плана на Организация на обединените нации за стабилно развиване (Sustainable Development Goals), би трябвало да бъдат реализирани до 2030-а. Под тях са се подписали 193 държавни управления, както и под препоръчаните 304 знака за идентифициране на главните проблеми.

Действително, повече от 1.3 милиарда души в света са живели в беднотия през 2018-а, като съвсем 1.1 милиарда от тях са поданици на Южна Азия и на Африка от района под пустинята Сахара.

Уйлям Гейл от Института "Брукингс " показва, че най-заможните 400 американци са имали 3.26% от благосъстоянието през 2018-а против 0.93% през 1982-а. А върховият 1% са харчили към една трета от приходите си за налози както през 1979-а, по този начин и през 2019-а. Тези цифри сигурно ще бъдат обсъждани интензивно преди изборите в Съединени американски щати през ноември, тъй като някои претенденти за Белия дом от Демократическата партия желаят по-високи корпоративни данъци и въвеждане на налог благосъстояние.

Таван на младежите

Експерти на Организация на обединените нации сигнализират, че за първи път в света има повече възрастни в сравнение с деца и тази наклонност ще се форсира.

Докато през 1955-а на всяка жена в световен проект са се падали приблизително по пет новородени деца, през днешния ден тази численост е паднала на половина. Същевременно, продължителността на живота се е нараснала от приблизително 31 години през 1900 година до 72 през предходната и се чака да доближи 83 в края на века.

До 2030-а популацията на планетата ще се усили с още 1 милиарда души, само че демографският микс ще е радикално друг, като броят на индивидите от 65 години нагоре ще е по-голям в сравнение с децата под петгодишна възраст.

До 2100-а Земята ще има малко над 11 милиарда поданици. Под 1 милиарда от тях ще са деца под пет години, 2 милиарда ще са до 15-годишна възраст, 5.5 милиарда ще са сред 25 и 64 години и към 2.5 милиарда ще са на възраст от 65 година нагоре.

Ще се забави и растежът на работоспособното население, което ще ограничи средствата за пенсии и опазване на здравето. В оповестено наскоро изследване професор Чарлз Джоунс от университета в Станфорд написа за "определена опция " световното население по-скоро да намалее вместо да се стабилизира в дълготраен проект, което заплашва световния напредък.

Екстремни климатични промени

Светът е заплашен от цяла поредност естествени бедствия, които ще настъпят вследствие на топящите се ледени шапки на планетата и умиращите коралови рифове. Двадесет и една от най-горещите години в историята са се случили през последния четвърт век. Това постанова да се вземат бързи политически решения за нездравословните излъчвания.



Търсенето на недопечен нефт доближава своя пик

Високите температури сложиха още веднъж под прецизен контрол енергийния микс на Земята. Международната организация по енергетика предвижда закъснение на растежа на нефтеното ползване след 2025-а. Което значи, че силата от възобновими източници (като слънчевите панели и вятърните централи) плюс електрическите транспортни средства ще оглавят листата от незабавни политически решения за сметка на изкопаемите въглеводороди. Ръководителите на огромните петролни групи чакат търсенето на черно злато да доближи своя най-много (от малко под 110 млн. барела дневно) в края на 30-е години на нашия век. Например, най-големият производител на нефт в света - "Сауди Арамко ", записа в проспекта си за борсова регистрация, че пикът в търсенето на горивото ще е към 2035-а.

Максимален брой транспортни средства

Движещите се в наши дни по пътищата общо 1.3 милиарда коли евентуално няма да усилват броя си в бъдеще. Мегаполисите ще приютят към две трети от популацията на планетата доникъде на нашия век, което ще понижи потребността от скъпи возила.

Развиващата се градска архитектура също ще стартира да лимитира от ден на ден използването на персонален транспорт. Обратът към този момент е налице в по-старите пазарни стопанства. Само 26% от 16-годишните американци са получили шофьорски книжки през 2017-а против съвсем 50% преди 36 години, съгласно организацията за изследвания Sivak Applied Research. И даже продажбите на коли да останат мощни, по-евтините технологии като роботизираните таксита и споделените пътувания ще лишават от блясъка на обичайните транспортни средства.



Централните банки са на лимита на опциите си

Глобалните централни банки съумяха да спасят света от меланхолия по време на финансовата рецесия от 2008-а, само че опциите им да дадат подтик на националните стопанства оттук насетне са лимитирани. "Бенк ъф Америка " пресмята, че от 2009-а насам са направени 700 понижения на лихвените проценти и са били инжектирани близо 12 трлн. щ. $ в поддръжка на стопанския напредък.

Брожението против отрицателните лихви обаче се ускорява и те са основните обвинени за лимитираните благоприятни условия на банките да осъществят облаги. Демографските промени, рекордните дългови нива, пробивът на технологиите и намаляването на отговорностите на кредитните институции пък лимитират опциите на паричната политика. Това натиска политиците да премислят фискалната си политика при идващите усложнения на международната стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР