Стратегическият петролен резерв на САЩ е на 30-годишно дъно. Борейки

...
Стратегическият петролен резерв на САЩ е на 30-годишно дъно. Борейки
Коментари Харесай

Байдън прахоса петролния резерв и забрави за него

Стратегическият петролен запас на Съединени американски щати е на 30-годишно дъно. Борейки се с възходящите цени на горивата, горивото от складовете беше изхвърляно повече от година на вътрешния пазар. В резултат на това бяха изпомпани 40% от националните запаси. Сега Байдън се е заел да ги попълни. Трябва да успее преди изборите, само че надали ще успее да скочи в последния вагон - загуби време и пропусна положителни цени.

Изчерпани ресурси

Стратегическият петролен запас (СПР) се намира в подземни складове в Луизиана и Тексас. Създаден е при положение на изключителни обстановки - в случай че има спирания в доставките на недопечен нефт заради урагани или военни спорове.

В края на 2021 година имаше 600 милиона барела. Сега, съгласно Асоциацията за петрол и газ на Съединени американски щати, са 362.

Опитаха се да стабилизират вътрешния пазар на горива посредством петролни интервенции. Това оказа помощ единствено частично и сегашната обстановка с запасите в Асоциацията се смята за заплашителна. Когато стана ясно какъв брой е празно, рейтингите на Байдън се сринаха още повече.

Министерството на енергетиката увери, че незабавно щом котировките станат допустими, запасите ще бъдат възобновени. Въпреки това, Асоциацията за нефта и газа предизвестява, че не всичко е толкоз просто. Недостигът ще би трябвало да се компенсира с мазут. В Съединени американски щати се създават най-вече леки горива с ниско наличие на сяра, тъй че вносът е незаместим.

Цените порастват

И петролът става все по-скъп. “Брент ” надмина 87 $ за барел, “Западен Тексас ” доближи 82. Не може да се разчита, че обстановката ще се промени: чака се недостиг на международния пазар.

Това показват от Международната организация по енергетика. Това се изяснява с продължаващото редуциране на производството от страните от ОПЕК+.

Саудитска Арабия и нейните сътрудници се съгласиха да удължат ограничаването от два милиона барела дневно доникъде на годината. МАЕ има вяра, че той ще бъде продължен в допълнение.

В резултат на това МАЕ счита, че през първото тримесечие международните доставки ще намалеят с 870 хиляди барела дневно по отношение на четвъртото тримесечие на 2023 година И организацията увеличи прогнозата за напредък на търсенето със 110 хиляди, до 103,2 милиона барела дневно, заради обстоятелството, че танкерите би трябвало да обикалят Африка, без да влизат в Червено море.

„ Преходът от остатък към недостиг, понижаване на производството от страните от ОПЕК и Русия, макроикономически данни, показващи сполучливо възобновяване на китайската стопанска система, както и рекордно показване на китайските рафинерии през първото тримесечие - всичко това повлия на котировките. Анализаторите считат, че “Брент ” може да доближи 90 до лятото -95 $ за барел, а дефицитът в предлагането ще продължи да се усилва “, отбелязва Ярослав Островски, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

Разбраха го прекомерно късно

Администрацията на Байдън назова 70 $ за барел или по-ниска „ допустима цена “, с цел да стартира попълването на запасите. Сега “Западен Тексас ” е с 12 $ по-скъп. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати обаче възнамерява да закупи 3,25 милиона барела до септември.

" Чакаха да падне до седемдесет. Не дочакаха. Търсенето нараства, по-специално заради обстановката в Аденския залив и Червено море, където хусите обстрелват танкери, което усложнява логистиката и по този метод усилва разход на гориво Геополитическото напрежение от своя страна дава обещание единствено понижаване на доставките “, споделя Евгений Шатов, сътрудник в “Капитал Лаб ”.

Освен това покупките от Съединени американски щати за запаса могат в допълнение да покачат цените.

Белият дом обаче е цялостен с оптимизъм. „ Запасите в СПР ще бъдат на равнището от преди две години до края на годината “, каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм. Тя не посочи какво равнище е това.

Интересното е, че от енергийното министерство по-рано показаха справедливи механически спънки. Мрежата от подземни пещери по продължение на Мексиканския залив може да поеме единствено три милиона барела на месец. Това очевидно не е задоволително.

Освен това запасите би трябвало да се попълнят, като се поддържа внимателен баланс. Твърде постепенно и цените на бензина ще скочат до небето при положение на форсмажорни условия мощ и спиране на доставките. Твърде бързо - котировките ще се повишат заради увеличеното търсене в Съединени американски щати.

Очевидно процесът ще отнеме няколко години. А Байдън има време единствено до ноември. Има доста геополитически опасности: спорове в Близкия изток и Украйна, обстановката към Тайван. Избирателите сигурно ще си спомнят, че президентът пропиля милиони барели от техния запас за черни дни.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8193Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед10024Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед46357Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед22665Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед12559Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед545727Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед176156Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135579Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121173Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91542Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР