Стратегически за България и ЕС проект за 2,3 млрд. лева

...
Стратегически за България и ЕС проект за 2,3 млрд. лева
Коментари Харесай

Газът иде, няма  време за игрички

Стратегически за България и Европейски Съюз план за 2,3 милиарда лв. зацикли по нашенски Странните решения на " Булгартрансгаз " вършат невероятно стартирането на синьото гориво към Европа от началото на 2020 г. 

Стратегически за България и Европейски Съюз план на стойност съвсем 2,3 милиарда лв. зацикли по български. Става въпрос за търга за създаване на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, част от " Турски поток ". Това се случва след необичайно решение на " Булгартрансгаз " да декласира в началото определения претендент " Аркад ", който апелира в антимонополната комисия и завоюва. И до момента в който " Булгартрансгаз " проучва и умува дали да да продължи с жалбите, като изиска мнение от Върховен административен съд, или още веднъж да тръгне към сключване на контракта с " Аркад ", времето си тече. А с всеки изтърван ден от ден на ден се усилва вероятността да закъснеем със градежа на тръбата. Но няма ли това забавяне още веднъж да бръкне в джоба на данъкоплатеца заради  наказания по неизпълнени контракти? Със сигурност ще поносим и загуби на обилни финансови доходи от синьото гориво.
---------------

 

През последните десетилетия сме очевидци, че газът е мощен коз за решение на геополитически разногласия и проблеми. Но синьото гориво служи единствено на огромните играчи, които го имат в обилие. За страдание ние, дребните, сме принудени да вършим какви ли не пируети, с цел да ни дадат най-малко трохите от огромната газова софра.
Преди години България отхвърли да пусне " Южен поток " през територията на страната в името на участието си в Европейски Съюз и разпоредбите, които ни постанова то. След като политическите причини надвиха над икономическите, се лишихме от опцията да спечелим от директните такси и строителните работи. Според специалисти, пропуснатите изгоди са 448 млн. евро годишно, на които е можело да разчитаме към 25 г. 
В последна сметка вместо " Южен ", се осъществя " Турски поток ". И откакто дълго време тръпнехме поради тежкото безмълвие на Кремъл дали тръбата ще мине през нашата територия или ще ни заобиколи, при започване на годината стана ясно, че въпреки всичко преносът ще е през България.
От нас се желае да построим 474-километровото трасе през България до изходната точка покрай град Зайчар . Предвидени са и две нови компресорни станции. Но задачата се усложнява, тъй като тръбата би трябвало да е подготвена до края на годината

В края на януари 2019 година " Булгартрансгаз " подписа контракти с съветския тръст " Газпром " и с поделение на швейцарската " Мет Груп " за пренос на съответни количества природен газ за Сърбия от януари 2020 година и с ангажимент за обезпечаване на цялостния потенциал на тръбата от 19.343 милиарда куб. м годишно от януари 2021 г. 
Ако не успеем да се оправим в период, евентуално ще плащаме съществени финансови наказания поради неспазени контракти. 
Но, както нормално се случва у нас, процедурата по желание на реализатор зацикли. И то заради аргументи, изглеждащи голословни на фона на загубите, които има заплаха още веднъж да претърпим. 

Офертите на претендентите с 1,2 милиарда разлика

В началото на април " Булгартрансгаз " разгласи саудитския консорциум " Аркад " за победител в състезанието за построяването на газовото трасе. 
Обединението с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия, предложи цена от 1 288 739 305,11 евро за построяването на тръбите за 250 календарни дни. Ако срокът е 615 календарни дни, цената е 1 101 203 220,11 евро. 
Офертата на " Аркад " бе класирана преди всичко от възложителя на плана, тъй като е с цели 1,2 милиарда евро по-ниска от тази на втория класиран претендент - ДЗЗД Консорциум " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ). Той предлага цена от 2 414 712 667,85 евро за 250 дни и 1 600 867 584,88 евро за 615 дни. 
От протокола на " Булгартрансгаз " (БТГ) за офертите на претендентите излиза наяве, че от реализацията на плана " Аркад " ще реализира облага от 5%, до момента в който съперниците от ГРРБ са си калкулирали облага от 20 на 100.
Саудитският консорциум е подготвен да създаде капиталовия план с чертежите и детайлите за газопровода за 60 дни, ГРРБ е предложил период от 134 дни.

Как празниците през май стопираха плана

Месец по-късно обаче се случи чудноват поврат. На 28 май " Булгартрансгаз " разгласи, че за реализатор е определен консорциумът ГРРБ. Участници в него са " Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л-клон България. 
Като причина да избере втория класиран " Булгартрансгаз " показва, че " Аркад " не подали изискваните документи в цялостен комплект за подписване на контракт нито в законовия период, нито в снадки по тяхна молба. Това, съгласно възложителя, съставлява отвод от подписване на контракта. 
Според БТГ, неналичието на желание от страна на " Аркад " да подписа контракт за осъществяването на поръчката се поддържа и предложенията за промени в проектодоговора, както и в настояването на обяснения, които били в несъгласие със Закон за обществените поръчки.
Междувременно пък класираният на второ място ГРРБ е свалил с 500 млн. евро цената за построяването на трасето и по този начин офертата му слезе под тази на " Аркад ". Как обаче смяната се приема откакто са свалени картите на участниците в състезанието - не е ясно.
" Аркад " подава тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против решението на " Булгартрансгаз ". От нея излиза наяве, че БТГ не е почел настояването за удължение на периода за окомплектоването на всички документи до края на май, за което е имало справедливи аргументи. Осигуряването на цялостния комплект документи се забавило, защото съвпаднало с православния и католическия Великден, 1 май, Гергьовден и свещения за мюсюлманите месец Рамадан, написа Медиапул. Така, заради изброените празници, в България е имало общо 14 неработни дни, без да се броят почивните дни в Италия и Саудитска Арабия. Проблем се оказали и дребното преводачи от арабски език в България, поради което преводите отнемали по-дълго време, в сравнение с да вземем за пример от британски език. 

От " Аркад " не са съгласни и с ултимативното искане за подписване на контракта, тъй като това е трябвало да се съгласува сред двете страни. Саудитците не са съгласни и с тълкуването, че неявяването на представители на " Аркад " на среща с БТГ е отвод, тъй като в случай че има подобен, то той би трябвало да се заявява. Освен това държавното сдружение незаконно е приело усъвършенстваната оферта на ГРРБ – такава опция не се позволява от Закона за публичните поръчки, показва жалбоподателят. 

Декласираният кандидат декларира, че действително не е показал единствено изискваната от БТГ банкова гаранция за положително осъществяване в размер на 64.436 млн. евро и документ за обезпечено финансиране на плана с над 1.102 милиарда евро. От " Аркад " показват, че на 27 май им е било издадено писмо от " Ал Джазира Банк ", че процедурата по издаване на гаранцията за положително осъществяване е достигнала до своя финален стадий.

А в този момент накъде?

На 30 юни антимонополната комисия излезе с решение, че няма учредения за анулация на избора на " Аркад " и отхвърли на държавното  сдружение предварителното осъществяване на контракта с ГРРБ.
В отговор на решението на Комисия за защита на конкуренцията да върне " Аркад " за реализатор на плана, от " Булгартрансгаз " оповестиха, че ще проучват решението на антимонополната комисия. След това ще се реши дали то да бъде обжалвано пред Върховен административен съд или да се тръгне още веднъж към сключване на контракт с " Аркад ". Становището на газовия оператор  ще зависи от това кой от двата разновидността ще обезпечи по-бърза реализация на плана поради подписаните контракти за пренос на съветски газ от Турция до Сърбия от януари 2020 г. 
" Булгартрансгаз " обаче към този момент забавя построяването на газопровода, защото 250 дни са нужни за построяването на нужната инфраструктура за старт на частичните доставки.
Годината е преполовена и до края й остават по-малко от 180 дни. Така, до момента в който пристигна време за първата копка, и най-големият факир да бъде определен за строител, газът от Турция за Европа надали ще потече по нашите тръби в уговорения период.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР