Страст и мания – минерали, скъпоценни камини и метеоритиНационалният музей

...
Страст и мания – минерали, скъпоценни камини и метеоритиНационалният музей
Коментари Харесай

Страст и мания – минерали, скъпоценни камини и метеорити

Страст и фикс идея – минерали, скъпоценни камини и астероиди
Националният музей „ Земята и хората ” приюти 28-то Софийско ревю на минерали, фосили и скъпоценни камъни, провеждащо се в границите на обичайните „ Дни на минералите ” през уикенда, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В тридневния конгрес участваха над 60 изложители от нашата страна, както и от Армения, Македония, Украйна, Полша, Сърбия и Румъния. Сред тях има както компании по този начин и частни колекционери, които сподели богата сбирка от минерали, фосили (вкаменелости), скъпоценни камъни и направени от тях бижута и сувенири.

Сред най-големите атракции бе колекционер на астероиди, паднали от Космоса и открити на разнообразни места по света.

„ Колекцията е моят живот. Самото колекционерство е пристрастеност. Много хора се възпламеняват по колекциониране на най-различни неща, само че за мен минералите са нещо изключително. Никога не съм спирал да групирам минерали “, споделя Евгени Вулев от Пловдив, участник в ревюто.

Той демонстрира богата сбирка от грижливо подредени и обработени минерали, донесени от всички краища на света, някои от които доста редки и скъпи. Казва, че максимален интерес у хората провокират минералите с по-ярки цветове, само че за него най-ценни са тези, които е разкрил след дълго търсене, тъй като намирането им провокира мощна страст.

В рамките на експозицията гости можаха да видят и купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, както и разнородни произведения от тях. За колекционерите се предлагаха минерали от български залежи, както и редки и екзотични минерали, открити на територията на доста държавни, измежду които Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия и Доминиканската република.

Красиви български минерали, открити в Родопите, сподели различен участник в ревюто – инж. Даниел Димов. Той е завеждащ шлифова лаборатория към Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ и за него намирането и обработката им също е пристрастеност.
 В рамките на ревюто имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък В рамките на ревюто имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък / БГНЕС
„ Моята задача е да ги обработя, с цел да изкарам хубостта, която е скрита в тях. Това е един доста комплициран развой и за това сме доста малко хората в България, които го вършим. Процесът е обвързван с машини и скъпи консумативи, само че за мен това е фикс идея, на която съм се отдал към този момент повече от 30 години “, споделя той.

Сред най-ценните мостри, които е обработвал, е Орфеевият ахат, чието находище се намира само в България. „ Всеки е скъп за себе си, тъй като два идентични минерала няма “, споделя инж. Димов. Той споделя още, че една от най-богатите на минерални залежи страни в света е Бразилия, само че те употребяват търговски трикове и в допълнение оцветяват откритите екземпляри.

В рамките на ревюто имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък, а всички, които шансът ги е споходил, се снабдиха с дребна златна парченце. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР