Страните от Централна и Западна Африка са обхванати от военни

...
Страните от Централна и Западна Африка са обхванати от военни
Коментари Харесай

Западна Африка се тресе от преврати. Какво общо има Франция?

Страните от Централна и Западна Африка са обхванати от военни преврати. Последният случай е от 30 август в Габон - там няколко дни след изборите военните смъкнаха държавното управление на Али Бонго.

Пучистите нарекоха изборите несправедливи - не съответствали на изискванията на транспарантното, заслужаващо доверие гласоподаване, на което се надявал народът на Габон. Действащите органи на държавната власт бяха разпуснати, границите бяха краткотрайно затворени.

Сваленият президент Али Бонго бе на власт 14 години, а фамилията му ръководи страната съвсем от 60. Изборите минаха при изключен интернет и без наличието на наблюдаващи.

Африка - световен първенец по преврати

Африка изпреварва всички други континенти по брой на опитите за боен прелом. Американските учени Джонатан Пауъл и Клейтон Тайн са открили, че от 1950-те години до момента на континента е имало 200 опита за прелом, съвсем половината от които са били сполучливи. Средно превратите са били по четири на година.

От началото на 21-и век опитите за насилствена промяна на властта понижават, само че в последно време в тях още веднъж се вижда растеж. Пучът в Габон е осмият в Западна и Централна Африка за последните три години. Само няколко месеца по-рано военните смъкнаха демократично определения президент в Нигер.

Преди това преврати имаше в Чад, в Гвинея и по два пъти в Мали и Буркина Фасо - все страни, които са някогашни френски колонии. Поради това на Париж все по-често му се постанова да се замисля освен за икономическите, само че и за репутационните си загуби в Централна и Западна Африка и за бъдещите взаимоотношения с някогашните си колонии. Но дали в действителност непокътнатото въздействие на Франция е един от факторите за превратите?

Недоволство от Франция

Жителите на доста страни от френскоезична Африка имат възприятието, че Франция е била и остава затруднение за по-нататъшното развиване на някогашните си колонии. Някои от страните, в които в последно време имаше преврати, разполагат с големи естествени благосъстояния: в Габон има гори, петрол и газ, в Нигер - уран, в Гвинея - най-големите в международен мащаб ресурси на боксити. Към Франция се насочат обвиняванията, че експлоатира естествените запаси на Африка, а локалното население живее в мизерия.

Демонстранти пред френското посолство в Ниамей, столицата на Нигер Снимка: AFP/Getty Images

На фона на непрекъснатия растеж на цените и общия спад на виталното ниво доста поданици на тези страни считат, че елитите се обогатяват с помощта на корупцията и на поддръжката на тогавашната колониална страна. " Във френскоезичните африкански страни е доста публикувано мнението, че французите постоянно са заемали страната на локалните държавни управления - независимо от равнището на тяхната известност и отношението им към личното им население ", споделя пред Дъждовни води сенегалският правист Ибрахим Кане. По неговите думи, недоволството е отправено и към демократично определените държавни управления - като да вземем за пример в Нигер.

Защо демокрацията от западен вид се провали в Сахел

Според нигерийския специалист Овигве Егугу демократично определените водачи в някогашните френски колонии не са създали съвсем нищо за подобряването на живота на своите съотечественици. " Ако хората не виждат плюсовете на едно демократично определено държавно управление, то няма да се употребява с огромна поддръжка във времена на рецесия. Именно заради това се дава поддръжка на тези популистки преврати. За хората това е метод да шокират системата и да видят дали това няма да докара до възстановяване на виталното ниво ", изяснява той.

Нидерландският публицист Брем Постумус, работил в Африка повече от 30 години, е още по-директен: " Тези поредни преврати напълно ясно демонстрират, че в Сахел опитът с демокрацията от западен вид се провали тотално ". Той отбелязва, че в изискванията на голяма беднотия и растящо отчаяние жителите на Централна и Западна Африка постоянно губят доверието си към демократичните процеси. " Демокрацията не взема решение нито един от проблемите, с които се сблъскват африканците - като принуждение, беднотия и липса на стопански благоприятни условия. А военните хунти доста изкусно карат хората да им повярват, че ще решат тези проблеми. Но това не е по този начин ", установи Постумус.

Антифренски настроения или неявяване на гражданско общество?

Сенегалският правозащитник Ибрахим Кане е на мнението, че от 2020-а година насам превратите в Буркина Фасо, Гвинея, Мали и неотдавна в Нигер са били осъществени под въздействие на антифренските настроения. " Французите постоянно са ни считали за хора второ качество. А Западна Африка желае тази обстановка да се промени ", уверен е той.

Бившите френски колонии в Африка тънат в голяма бедностСнимка: picture alliance/abaca

Експертът от районния съюз на страните от Западна Африка ECOWAS Емануел Бенса обаче не е склонен, че подтик за увеличението на броя на превратите в района са станали антиколониалните настроения. " В Западна Африка с изключение на Франция е господствала и Англия. А страните, които са някогашни английски колонии, не провеждат преврати и не смъкват държавните управления с оръжие в ръце ", показва той.

Страните от френскоезична Африка имат и още един общ проблем с изключение на бедността и ниските стопански индикатори: незадоволителното развиване на гражданското общество, споделя Емануел Бенса. Това, наред с отсъствието на преспективи и растящата беднотия на локалното население, се оказва удобна почва за военни преврати. " Ако погледнем англоезичните африкански страни като Гана, Нигерия, Гамбия, Либерия, Сиера Леоне, ще забележим, че там макар бедността има интензивно гражданско общество и енергични медии ", изяснява специалистът. По неговите думи, казусът на някогашните френски колонии постоянно се е състоял в това, че " обстановката в тези страни дълго време е била следена от Франция, което не е разрешавало на локалното гражданско общество да се развива ".

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР