Страните от ОПЕК+ се споразумяха да постигнат най-рязкото съкращаване на

...
Страните от ОПЕК+ се споразумяха да постигнат най-рязкото съкращаване на
Коментари Харесай

САЩ загубиха петролната схватка с арабите и Русия

Страните от ОПЕК+ се споразумяха да реализират най-рязкото редуциране на производството на нефт от началото на пандемията през 2020 година Квотите ще бъдат понижени с 2 милиона барела дневно. Малко хора чакаха подобен внезапен ход от ОПЕК+, изключително на фона на натиска на Съединени американски щати върху Саудитска Арабия. Защо арабският свят се съпротивлява против Вашингтон и какви са последствията за Съединени американски щати от актуалното решение на ОПЕК+?

Страните от ОПЕК+ гласоподаваха за понижаване на производството на нефт. Квотите ще бъдат понижени с 2 милиона барела дневно. Това беше ненадейно в смисъл, че преди седмица специалистите предвидиха понижаване на квотите с 500 хиляди, най-много с 1 милион барела, а с 1,5 милиона изглеждаше фантастично.

ОПЕК+ обаче изненада всички. Особено недоволни от това са Съединени американски щати. Белият дом назова такова мощно понижаване на квотите „ неприятелски ход “ и „ цялостна злополука “.

Веднага обаче би трябвало да се каже, че Вашингтон се тревожи единствено за личната си кожа в тази обстановка. Тъй като намаляването на предлагането на нефт на пазара ще докара до увеличение на цената му. А международните цени на петрола са директно свързани с вътрешните цени на бензина и моторните горива на американския пазар. И Съединени американски щати се опасяват, че демократите ще бъдат ударени на идващите избори за Конгрес, които ще се проведат след пет седмици.

„ Съединени американски щати към този момент претърпяха интервал на внезапно повишаване на цените, когато цената на галон бензин се увеличи от 1,7 до 5 $ за галон и даже по-високо в някои щати на страната. Новото нарастване на цената на горивото ще накара жителите да бъдат недоволни от актуалната администрация на Джо Байдън “, споделя Фьодор Сидоров, частен вложител, създател на Школата за практическо вложение.

Друг фактор за нервността на Съединени американски щати е, че Вашингтон към този момент е продал доста нефт от стратегическите си запаси. Те са изпразнени до най-ниското равнище от 1985 година насам, а през ноември се възнамерява да бъдат пуснати още 10 милиона барела. „ Но Съединени американски щати споделиха, че повече няма да продават запаси, а в противен случай, ще би трябвало да преминат към закупуване на нефт в запасите. От една страна, Саудитска Арабия и членовете на ОПЕК+ ще понижат предлагането на нефт на пазара, а от друга, търсенето на нефт от страна на Съединени американски щати ще се усили. Това ще усили дефицита на нефт и ще докара до още по-голямо нарастване на цените му. Съединени американски щати схващат това доста добре “, споделя Игор Юшков, водещ специалист на Фонда за национална енергийна сигурност.

Съединените щати желаеха от Саудитска Арабия да не усилва квотите и производството, само че саудитците въпреки всичко се опълчиха. Въпреки че не може да се приказва за спиране на връзките сред тези страни. Саудитска Арабия ще остане един от съдружниците на Съединени американски щати в Близкия изток, счита Игор Юшков.

Защо Саудитска Арабия, ОАЕ и други членове на ОПЕК+ единомислещо взеха такова решение? Цените на петрола паднаха с съвсем 27% през третото тримесечие на тази година и ОПЕК+ възнамерява да „ отбрани “ равнището от 90 $ за барел “Брент ”, споделя анализаторът Владимир Чернов.

„ Действат изпреварващо. Федералният запас, ЕЦБ и други централни банки покачват лихвите, с цел да се борят с инфлацията и да понижат паричното предложение. Това води до понижаване на цените на петролните фючърси, по които се държат контракти. Членовете на ОПЕК+ желаят да тласнат цените нагоре “, споделя Игор Юшков.

„ Вярвам, че организацията се опасява от увеличение на рисковете от световна криза, което ще докара до спад в потреблението на сила и вследствие на това тяхната цена, тъй че членовете на ОПЕК + взеха решение да усилят понижението. Освен това идната среща ще се състои едвам през декември и понижение от 500 000 барела дневно може да не е задоволително, с цел да поддържа петролния пазар до тогава “, прибавя Чернов.

На фона на понижаване на производството на нефт от страните от ОПЕК+ с 2 милиона барела дневно, той чака цените на петрола “Брент ” да се повишат до 95-100 $ за барел.

Възможно е Саудитска Арабия също да се опасява от Съединени американски щати, които посъветваха Европейски Съюз да замрази съветските запаси и да наложи таван на цените на съветския нефт. Тя се притеснява, че в един миг Вашингтон може да направи същото със Саудитска Арабия с едно придвижване на перото.

„ Арабската част от ОПЕК + е недоволна, че Америка употребява своите финансови и други благоприятни условия прекомерно жестоко, с цел да окаже напън върху доставчиците на нефт. Те схващат, че американците първо ще дефинират таван на цената на съветския нефт, а по-късно на арабския. Съединените щати ще насочат Европа към арабските енергийни запаси и след няколко години ще си спомнят, че арабските страни са теократични монархии, с които не би трябвало да се отнасяш демократично. Те не са „ бели и пухкави “ демокрации “, счита Станислав Митрахович, водещ специалист от Фонда за национална енергийна сигурност.

Интересно е, че при понижаване на квотите с 2 милиона барела дневно, физическите размери на произвеждане на нефт от страните-членки на ОПЕК+ ще бъдат понижени по-скоро единствено с 1 милион барела дневно, отбелязва Юшков. Факт е, че множеството от страните по съглашението не извършиха квотата за увеличение на производството, т.е. не съумяха да усилят производството, както се изисква от проект. „ Но в този момент всички членове на ОПЕК+ би трябвало да понижат съразмерно производството. За Русия да вземем за пример това значи, че за нея нищо няма да се промени. Нашата квота ще се приближи до нашето произвеждане. За нас това решение е преференциално точно за това - Русия няма да би трябвало да прави нищо, т.е. няма да е належащо да понижава физически производството, а цените на петрола ще порастват ”, изяснява Юшков.

Русия би трябвало да продава “Уралс ” с отстъпка по отношение на “Брент ” от 20-30 $. В тази връзка растежът на международните цени на петрола разрешава на съветските експортьори да продават съветски нефт по-изгодно. Скокът на цените разрешава отчасти да се компенсират загубите от намаляването на размера на износа. Особено след декември 2022 година, когато Европейски Съюз ще наложи петролно ембарго и таван на цените на съветския нефт.

Но други членове на ОПЕК+, по-специално Саудитска Арабия, Ирак и няколко други страни в Близкия изток, ще би трябвало да понижат производството, с цел да изпълнят квотата.

„ Вярвам, че в случай че квотата бъде понижена с 2 милиона барела дневно, действително те ще би трябвало да понижат физическите размери на рандеман на нефт с 1 милион барела дневно. Но това въпреки всичко е доста “, споделя Юшков.

Защо петролните страни не съумяха да усилят производството на нефт, тъй като е скъпо и това би дало обещание спомагателни облаги? „ Не всички страни могат физически да усилят производството: намаляването на вложенията в изследване и създаване на нови залежи оказва въздействие. Това е освен разследване от пандемията, само че и резултат от систематична политика на развитите страни за понижаване на потреблението на изкопаеми първични материали. Инвестициите в производството на нефт понижават от 2014 година насам и в този момент са на най-ниското си равнище от доста години. В резултат на това ОПЕК+ просто няма запаси. В случай че би трябвало внезапно да усили добива: търсенето на нови залежи и тяхното създаване е дълъг и безценен развой “, изяснява Фьодор Сидоров. Именно Съединени американски щати и Европейският съюз организираха такава политика на занемаряване на обичайните въглеводороди. Сега си заплащат за това.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР