Страните от ОПЕК+ могат да се откажат от споразумението си

...
Страните от ОПЕК+ могат да се откажат от споразумението си
Коментари Харесай

Експерти: Страните от ОПЕК може да се откажат от намаляването на добива на петрол

Страните от ОПЕК+ могат да се откажат от съглашението си за стесняване на добива още през юни тази година, в случай че цената на петрола надвиши 70 $ за барел, предвиждат специалисти, представени от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

За да спаднат котировките на черното злато до удобните 50-60 $ за барел, производството може да се усили. Въпросът е единствено в това какъв брой мощно могат да спаднат цените, в случай че добивът продължи да се усилва и в Съединени американски щати.

В началото на седмицата министърът на енергетиката на Русия Александър Новак позволи опцията добивът в границите на ОПЕК+ да се върне на предходното си ниво след юни, в случай че световното търсене надвиши предлагането. Президентът на Русия Владимир Путин, разяснявайки обстановката на петролния пазар, означи, че Москва не е последовател на неконтролируемо покачване на цените. " Напълно ни удовлетворяват сегашните цени ", добави Путин.

Цената на петрола вид Брент, която е референтна за европейския пазар, при започване на април надвиши прага от 71 $ за барел за първи път от ноември 2018 година, когато неустойчивостта на пазара се ускори поради глобите на Съединени американски щати против Иран. Според специалистите на Международната организация за силата (МАЕ), която тази седмица разгласява месечния си доклад, покачване на цените над този предел е некомфортно за потребителите в изискванията на занимателен ритъм на икономическия напредък.

В априлския си отчет МАЕ остави без смяна прогнозата си за растежа на търсенето на нефт през 2019 година на ниво от 1,4 милиона барела на ден. Запасите от черно злато на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през февруари още веднъж са били 16 милиона барела над междинната петгодишна норма.

Темповете на повишаване на предлагането на нефт от страните отвън ОПЕК ще се забавят през 2019 година и то ще се свие с над 1 милиона барела на ден до 1,7 милиона барела, се показва още в априлския доклад на МАЕ.

Увеличението на добива на страните отвън петролния картел през втората половина на 2018 година доближи зашеметяващи темпове - 3,4 милиона барела на ден на годишна основа. Само че още през първото тримесечие на годината то се забави до 2,4 милиона барела, от които 92 на 100 се падат на нарастването на добива в Съединени американски щати, откакто предходната година на американския фактор се отдаваха 80 на 100 от повишаването.

За тази година МАЕ чака нарастването на добива на черно злато в Съединени американски щати да бъде 1,6 милиона барела на ден, от които 0,4 милиона барела ще бъдат шистов нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР